Нормалните нива на кръвната захар са много важни за доброто здраве. Затова тя е включена в годишния профилактичен пакет за изследвания. Оптималните стойности сутрин на гладно са между 3,9 и 5,5 милимола на литър. Ако еднократно се установят повишени нива, това още не е диабет. Трябва обаче да се вземат мерки и да се проследи във времето, за да не се стига до захарна болест. 
Има много неща във всекидневието, които влияят на кръвната захар. Добре е да знаете кои храни, навици я повишават или свалят, особено ако сте с диабет. Ето списък от 20 съвета, които помагат за добрия контрол:
1. Кофеинът в кафето вдига кръвната захар
Виновен за това е кофеинът. Поради тази причина черният и зеленият чай, енергийните напитки също са пречка пред добрия контрол на захарта при хора с диабет. Всеки човек е различен, затова е трябва да познавате вашите собствени реакции към храни и дейности. Интересно е, че други съединения в кафето пък помагат за предотвратяване на диабет 2 при здрави хора.
2. Подсладителите също я повишават
В магазините има много храни и напитки с етикет „без захар“. Въпреки това те не са безопасни за хората, склонни към повишаване на кръвната захар. В тях може да има много въглехидрати от нишестето. Проверете колко са общите въглехидрати на етикета! Следете за наличие на захарните алкохоли като сорбитол и ксилитол! Те дават сладост с по-малко въглехидрати от захарта. Все пак имат достатъчно въглехидрати, за да ви се вдигне нивото на кръвната си захар.
3. Избягвайте китайската кухня 
Китайската кухня често е с много мазнини. А тези храни също могат да повишат трайно кръвната захар. Така че внимавайте също с пици, пържени картофи и други храни с високо съдържание на въглехидрати и мазнини. Ако вдигате отвреме навреме кръвна захар, проверете я около два часа след хранене, за да видите как ви влияе храната.
4. Кръвната захар се качва и от вирусите

                                                  вирусите повишават нивото на кръвната захар в организма

Кръвната захар се повишава, когато организмът е ангажиран да бори болестта. В този момент е много важно да пиете вода и други течности, за да намалите дехидратацията, която се получава и от температурата. Обезводняването на организма също може да повиши кръвната захар. Антибиотици и лекарства за прочистване на синусите, също могат да повлияят на кръвната захар.
5. Стресът качва захарта
При стрес тялото отделя хормони, които могат да повишат кръвната захар. Случва се по-често при диабет тип 2, отколкото при тип 1. Ако сте в рисковата група, усвоявайте упражнения за отпускане. Помислете да промените ситуацията, която ви носи много стрес.
6. Поничките и тестените закуски
От фурната на улицата се носи изкушаващо ухание. В баничките и другите тестени закуски обаче има много калории. Въглехидратите в тях са повече, отколкото във филия хляб, а имат и мазнини. Избягвайте ги!
7. Спортните напитки вдигат захарта
Идеята на спортните напитки е да доставят бързо на организма течности, но уловката е, че някои от тях съдържат много захар и сода. При умерена тренировка (по-малко от един час) обикновената вода е достатъчна. Спортните напитки са удачни при продължителни и интензивни упражнения. 
8. Сушените плодове качват захарта
Плодовете са добър избор, но имайте предвид, че сушените съдържат много въглехидрати дори и в малки порции. Само две супени лъжици стафиди, сушени боровинки или сушени череши съдържат 15 грама въглехидрати.
9. Стероиди и хапчета повишават захарта
Кортикостероидите като преднизон могат да причинят покачване на кръвната си захар и дори да предизвикат диабет при някои хора. Тези медикаменти се дават за лечение на обриви, артрит, астма и други състояния. Диуретиците (помагат за извеждане на течности от организма), използвани при високо кръвно налягане, също може да повишат нивата на кръвната захар, ако имате диабет. Някои антидепресанти пък повишават или намаляват кръвната захар.
10. Медикаменти за настинка
Лекарства, които съдържат псевдоефедрин или фенилефрин, могат да повишат кръвната захар. Въпреки че съдържанието на захар в препаратите за настинка и кашлица е по-малко, най-добре е да се използват продукти, които са без нея и без алкохол. Антихистамините не причиняват проблеми с кръвната захар.
11. Внимавайте с хапчетата антибебе
Противозачатъчните хапчета с естроген влияят на начина, по който реагирате на инсулина. Дори жените с диабет могат безопасно да използват орални контрацептиви. Само трябва да внимават кои избират. Американската диабетна асоциация препоръчва комбинацията от норгестимат и синтетичен естроген.
12. Чистене и работа в градината свалят захарта
Почистване на дома или косене на тревата имат още един бонус – не само горите калории, но и понижавате кръвната захар. Голяма част от домакинската работа се брои за умерена физическа активност с много ползи за здравето. 
13. Кисело мляко за добър контрол
Храни с полезни бактерии като киселото мляко се наричат „пробиотични.“ Те подобряват храносмилането и помагат за контрола на кръвната захар. Избирайте натурално кисело мляко без добавена захар.

вегетарианската диета е полезна за кръвната захар, алкохолът - не


14. Вегетарианската диета помага
Хората с диабет тип 2, които са преминали към вегетарианско хранене, постигат по-добри стойности на кръвната захар. Използват по-малко инсулин, сочи проучване. Фибрите от пълнозърнести храни и боб забавят усвояването на въглехидратите.
15. Канелата вероятно помага
Канелата дава аромат без добавяне на сол, въглехидрати или калории. Според някои проучвания тя подобрява способността на организма да използва инсулина. Така сваля кръвната захар при хора с диабет тип 2. Тези резултати обаче все още не са напълно признати в научните среди.
16. Кръвната захар пада насън
Кръвната захар може да падне опасно ниско по време на сън при някои хора с диабет тип 1. Най-добре е те да проверят нивото й преди лягане и след събуждане. Лека закуска преди лягане може да помогне. При някои хора кръвната захар може да се повиши на сутринта още преди хранене поради промени в хормоните или спад на инсулина. 
17. Алкохол води до резки колебания
Алкохолните напитки съдържат много въглехидрати, така че първо те повишават кръвната захар. Но 12 часа след това тя може да спадне. Ако пиете, трябва и да ядете, а после диабетиците да проверят кръвната си захар.
18. Жегата е рисков фактор
Горещините усложняват контрола на кръвната захар. Трябва да си изследвате кръвната захар често и да пиете много вода, за да се избегне обезводняване. 

19. Женските хормони
Нивата на женските хормони се променят и могат да влияят върху кръвната захар, особено по време на менструалния цикъл. Хормонални промени по време на менопаузата може да направи още по-трудно да се контролира нивото на кръвната захар.
20. Яжте храни с нисък гликемичен индекс
Ако имате проблеми с кръвната захар, трябва да научите какъв е гликемичният индекс на основните групи храни. Основното правило за добър контрол на кръвната захар е да приемате правилните въглехидрати, разпределени равномерно през целия ден. Гликемичният индекс (GI) на храните означава как отделните храни повишават кръвната захар. Продуктите с висок ГИ вдигат бързо кръвната захар. И обратно – храни с нисък ГИ я качват бавно и равномерно. Те трябва да се предпочитат. Фасулът, пълнозърнестият хляб и зърнените храни имат по-нисък гликемичен индекс, отколкото белият хляб или обикновената паста. Плодовият сок, дори и фреш, има по-висок GI от цял плод. Ако много ви се хапват храни с висок ГИ, комбинирайте с такива, които не повишават бързо кръвната захар.

 

Сподели във Facebook