Здраве

10 Октомври 2019

Животът днес

Световната здравна организация (СЗО) публикува доклад, в който се съобщават тревожни данни. Оказва се, че около 2,2 милиарда жители на планетата страдат от проблеми със зрението като късогледство, далекогледство, глаукома, катаракта или слепота. Специалистите обаче са разтревожени най-вече от факта, че минимум 1 милиард от тях нямат достъп до лечение или профилактика.

„Около 65 милиона души са слепи или страдат от катаракта, въпреки че зрението им може да се оправи с проста операция. 800 милиона виждат лошо, защото нямат възможност да си купят очила. Това е недопустимо, хората трябва да имат възможност да лекуват зрението си“, каза генералният директор на СЗО д-р Тедрос Гебрейесус.

Най-много е влошено зрението на хората, живеещи в селските райони, на бедните, инвалидите, възрастните, жените, както и на коренното население и на етническите малцинства. От СЗО планират да получат от страните донори 14,3 милиарда долара, с които да окажат помощ на хората, страдащи от проблеми със зрението, които нямат средства да се справят сами.
 

Сподели във Facebook