„Лошият“ (LDL) холестерол е причина за много здравословни проблеми. Той може да повиши кръвното налягане, да увеличи теглото, да влоши кръвообращението, да предизвика различни сърдечносъдови заболявания. Освен това повишеното ниво на холестерол в кръвта може да доведе до болки в гърдите и корема, до образуване на камъни в жлъчката.

Затова лекарите предлага четири лесни начина да помогнем на организма си да отстрани „лошия“ холестерол:

Четете етикетите на продуктите

Много е важно да си създадем навика при всяко пазаруване да четем внимателно етикетите на продуктите. Причината е, че често в най-обикновените хранителни стоки, които купуваме всеки ден, може да открием опасни компоненти. Трябва да изключим продуктите, съдържащи трансмазнини.

Пийте повече вода

Поддържането на водния баланс на организма има по-голямо значение, отколкото си мислите. За да изведем „лошия“ холестерол, е необходимо да пием повече вода – минимум 5 чаши на ден. Това може да понижи риска от сърдечносъдови заболявания с 50-60%, твърдят специалистите.

Употребявайте ядки

Ядките са полезни не само за хората с наднормено тегло, но и за всички, които искат да се разделят с „лошия“ холестерол. Освен ядки препоръчително е да се увеличи употребата и на продукти с високо съдържание на фибри.

Движете се повече

Никога не е късно да увеличите физическата си активност. Когато човек се движи, нивото на холестерола пада.

Сподели във Facebook