Фъстъците са между най-разпространените алергени, затова повече информация за тях не е излишна нито на пациентите, нито на близките им. Така ще се избегнат последиците от алергичната реакция, които може да доведат дори до фатален изход.

Фъстъците присъстват в много продукти

Преди покупката на който и да е продукт, внимателно трябва да се провери съставът му, който понякога се сменя. Съществува реалната опасност да са прибавени фъстъци.

Алергията се предава по наследство

Ако родителите имат алергия към фъстъци, голяма е вероятността тя да се предаде и на децата им. Ако алергията присъства и при брат или сестра, вероятността да се наследи е още по-голяма.

Опасни са не само фъстъците

Ако човек е алергичен към фъстъци, то и другите ядки не са безопасни. Причината е, че при производството им те често имат допир с оборудване, където е имало фъстъци. Често слънчогледът се обработва на същото оборудване, където е имало фъстъци, затова понякога и олиото може да е опасно.

Не винаги е за цял живот

Изследвания са показали, че почти 20% от децата с алергия към фъстъци се избавят от нея като възрастни.

Внимателно с новите продукти

Ако се съмнявате, че в някой нов продукт присъстват фъстъци, то не се опитвайте да го пробвате и да чакате реакцията. Обадете се на производителя. Фъстъците са в списъка с опасните алергени, затова той е длъжен да ви даде подробна информация и да не крие тяхното присъствие в продукта.

Сподели във Facebook