5 изненадващи ползи от пробиотиците

 

Пробиотиците са полезните бактерии, които внасят баланс в чревната флора. Лекарите препоръчват употребата им, когато са предписани антибиотици, при диарийни състояния, хранителни натравяния и др. Но техните положителни ефекти определено не спират дотук и все повече хора ежедневно разчитат на пробиотиците за подобряване на цялостното здравословно състояние и самочувствие. Ето и няколко от начините, по които това се случва:

Повишават настроението

Множество проучвания показват, че поддържането на здрава чревна флора намалява стреса и безпокойството чрез занижаване на нивата на мозъчната активност, свързана с негативните емоции и болката.

Подобряват съня

Имате проблеми със съня? Пробиотиците могат да ви помогнат. Голяма част от хормона на щастието серотонин, както и неговият производен мелатонин, който играе важна роля за добрия сън, се синтезират в стомашно-чревния тракт. А когато той е здрав и техният синтез е по-добър.

Осигуряват прилив на енергия

Храните се нередовно и нездравословно и постоянно се чувствате изморени. Звучи ли ви познато? При много хора това е ежедневие и дори да успеят да хапнат нещо на крак, то не се усвоява добре, а липсата на енергия често произтича от невъзможността на организма да извлече максимума от поетата храна. Пробиотиците помагат храната да бъде усвоена по-добре, а здравата чревна флора спомага за производството на витамин В, който играе ключова роля за енергийния синтез.

Контролират теглото

Това е едно от свойствата на пробиотиците, открито сравнително скоро и за което и в момента се провеждат проучвания. Резултатите от тях сочат, че пробиотиците допринасят за намаляването и контролирането на теглото. Учените се основават на връзката между здрава микрофлора, допринасяща за по-качествено усвояване на хранителните вещества, и здравословното тегло.

Помагат срещу синдрома на раздразненото черво.

Една от причините за това състояние е дисбаланс на бактериите в стомаха или по-скоро преобладаването на тези, които не са полезни за нас. Вземането на пробиотици „зарежда“ с полезни бактерии и помага да се преборим със синдрома на раздразненото черво.

Сподели във Facebook