Известно е, че овесените ядки засищат, но съдържат малко калории, което ги прави изключително подходящи за хора, които искат да отслабнат и да поддържат здравословно тегло.

Според специалистите пълнозърнестите овесени ядки са една от най-полезните закуски – защото съдържа фибри и белтъчини. Освен че намаляват риска от затлъстяване, те имат и други полезни свойства – понижават риска от сърдечносъдови заболявания.

Диетолозите твърдят, че овесените ядки осигуряват на организма няколко много важни вещества и антиоксиданти – витамините В1 (тиамин), В5 - (пантотенова киселина), фолиева киселина, манган, цинк, мед. Една стандартна чаша овесени ядки – 166 калории, 5,94 г белтъчини, 4 г фибри, 3,56 г мазнини.

Защо учените препоръчват хората да започват деня си с овесени ядки:

Понижават холестерола

Резултати от изследвания показаха, че овесените ядки съдържат голямо количество бета глюкани, които понижават нивото на лошия, както и на общия холестерол. Това намалява риска от сърдечносъдови заболявания.

Борят се със затлъстяването

Високото съдържание на фибри осигурява чувство за насищане за дълго време. Бета глюканите помагат за освобождаването на хормона на ситостта, което намалява количеството на употребените калории и предотвратява затлъстяването.

Стабилизират нивото на захар в кръвта

Употребата на овесени ядки подобрява реакциите на организма на инсулина, което понижава високото ниво на захар в кръвта и помага на пациентите с диабет тип 2.

Подобрява микрофлората на стомашно-чревния тракт

Овесените ядки са особено полезни за хората, склонни към запек, с лошо храносмилане и лениви черва, защото стимулират развитието на полезните бактерии.

Понижават риска от астма

Ако хората от ранна възраст започнат да употребяват овесени ядки, опасността от появата на астма намалява, доказаха учени.

Сподели във Facebook