Постоянният глад и непреодолимото желание да се хапне нещо често са резултат от стреса. А в условията на пандемия и изолация той е в изобилие и не случайно много хора се оплакват от повишен апетит. Според специалистите обаче 5 продукта помагат за справяне с този проблем, който води до натрупване на наднормено тегло, чиито негативните последици отдавна са известни.

Авокадо

Експеримент, проведен от учени от Калифорнийския университет, показал, че при хората, които са консумирали авокадо на обяд, желанието да похапнат нещо през втората половина на деня намалява с 40%. Според специалистите причината е, че този плод съдържа мазнини (особено омега-3 мастни киселини), които заедно с голямото количество витамини и минерали позволява на организма да се запаси с хранителни вещества, което гони глада.

Ленено семе

Експерти от университета в Копенхаген твърдят, че употребата на ленено семе намалява желанието да се яде с 30%. Ако започнете прекалено често да отваряте вратата на хладилника, започнете с ежедневната употреба на една супена лъжица ленено семе, накиснато във вода. Фибрите, съдържащи се в лененото семе запазват за дълго чувството на ситост.

Яйца

Учени препоръчват употребата им на закуска. Ценните белтъчини и букетът от полезни вещества, съдържащи се в яйцата, толкова добре снабдяват организма с хранителни вещества, че мозъкът продължително време не напомня за техния недостиг. Благодарение на тази закуска от дневното меню може да се намалят 300-400 калории.

Люти чушки

Изследователи от американския университет „Пардю“ са установили, че активната съставка на лютите чушки – капсаицин, намалява желанието да се консумират мазни и сладки продукти. Това е много важно, защото десертите най-много повишават нивото на захар в кръвта, което води до силни пристъпи на глад, а оттам и до преяждане.

Джинджифил

Той съдържа хормона лептин, който по естествен начин потиска апетита. Освен това джинджифилът е много богат на витамин С, който стимулира кръвообращението, което помага да не се изпитва потребност от хранителни продукти като средство за повишаване на енергията.

Сподели във Facebook