Отдавна е известно, че някои животни оказват благотворно влияние върху здравето на хората. В някои случаи позитивният ефект може да замени дори лекарствата. Група международни експерти направиха рейтинг на животните, които са приятели на здравето ни. За най-добри лечители бяха признати котките. Според учените те помагат на стопаните си да се справят със стреса, могат да подобрят състоянието при психични заболявания и даже да лекуват алкохолизъм и наркомания. Общуването с котки е полезно при болки в ставите и мускулите, влияе благотворно и на сърдечносъдовата система. Две минути, прекарани с котка, регулират сърцебиенето и стабилизират кръвното налягане.

Хората, отглеждащи куче, прекарват много време на чист въздух, което означава, че водят активен начин на живот. Слюнката на тези домашни любимци има антибактериален ефект.

На трето място са конете, които, както и котките, помагат при стрес и действат успокояващо на хората. Терапия с коне се провежда и при деца с церебрална парализа. Според изследователите час, прекаран в общуване с кон, може да замени седмица отдих на някой курорт.

Пчелите или по-точно пчелната отрова спасява от болки в мускулите, помага при невралгии, ревматоиден артрит и други заболявания. На всички е известен лечебният ефект от меда и прополиса.

Рейтингът завършва със змиите. Тяхната отрова помага на страдащи от проблеми със ставите и вените. Понякога се използва и при онкологични заболявания.

Сподели във Facebook