Според учените морковите са едни от най-здравословните продукти, достъпни през цялата година. Тяхната консумация има редица полезни ефекти, някои от които са особено важни през зимата.

Защо морковите трябва редовно да присъстват на трапезата ни:

Помагат на зрението

Морковите са много богати на каротин, който в организма на човека се преобразува във витамин А. Той оказва благотворно влияние на зрението. Освен това морковите съдържат антиоксидантите лутеин и зеаксантин, предпазващи ретината и лещата на очите. Изследване, публикувано в Американското списание по офталмология, показало, че при жените, които консумират моркови най-малко два пъти в седмицата, рискът от появата на глаукома бил с 64% по-нисък в сравнение с тези, които избягвали този зеленчук.

Поддържат имунитета

Витамин С, който се съдържа в морковите, е жизнено важен за имунната система. Витамин А също поддържа съпротивителните сили и спира проникването на микроби в организма.

Уравновесяват нивото на захар в кръвта

Разтворимите фибри в морковите помагат да се регулират нивата на захар в кръвта и на инсулина, помагат и на храносмилателната система. Затова се препоръчва морковите да се употребяват сурови или след лека преработка. Тогава те имат нисък гликемичен индекс.

Контролират теглото

Водата в морковите е 88%. Като добавим и фибрите, комбинацията помага за бързо и продължително насищане, понижава апетита към сладките продукти. Изследвания са доказали, че разтворимите фибри в морковите успешно се борят с коремните мазнини.

Понижават риска от рак

Антиоксидантите, съдържащи се в морковите понижават риска от няколко вида рак. Според резултатите от изследвания редовната употреба на този зеленчук намалява опасността от рак на белите дробове с 21%. Морковите са ефективни още срещу рака на дебелото черво и на простатата, както и срещу левкемия.

Стабилизират кръвното налягане

Калият в морковите играе ключова роля в регулирането на кръвното налягане. Този минерал уравновесява нивото на натрия и помага излишните количества от него, както и от водата, да се изведат от организма, което намалява кръвното налягане.

Сподели във Facebook