Ако обичате бадеми, за вас има добра новина. Учените ги признаха за един от най-полезните продукти, които могат да наситят организма с необходимите вещества и да разрешат много здравословни проблеми.

Хората използват за лечение тези ядки още от древни времена. И това не е чудно, защото бадемите са много богати на витамините от групата В, както и на витамин Е. Съдържат и минерали като цинк, калций, магнезий и желязо. В тях има толкова белтъчини, колкото и в месото, затова те трябва да станат неразделна част от менюто на вегетарианците.

Какви са полезните ефекти от употребата на бадеми:

1. Помагат на сърцето

За да работи без проблеми, сърдечносъдовата система се нуждае от достатъчно витамини и минерали. Специалистите твърдят, че рискът от инфаркт и инсулт ще бъде понижен, ако два пъти в седмицата ядем бадеми.

2. Ускоряват метаболизма

Бадемите помагат на стомаха и червата по-бързо да изработват полезни бактерии. Благодарение на това храносмилането се подобрява и се ускорява обмяната на веществата.

3. Подобряват дейността на главния мозък

Всички ядки помагат за по-доброто запаметяване на информация и по-активната дейност на главния мозък, но бадемите са на едно от първите места.

4. Борят се със стреса

Бадемите стимулират дейността на нервната система и помагат да се успокоим. Затова експертите препоръчват именно тези ядки при повишен стрес.

5. Подобряват зрението

Витамин Е, който се съдържа в бадемите, влияе позитивно върху зрението, предотвратява появата на катаракта и на други опасни заболявания.

6. Лекуват простуди

Малко хора знаят, че бадемовото масло помага по-бързо да се справим с простудни заболявания. Особено полезни са хората, страдащи от бронхит.

7. Зареждат с енергия

Бадемите са много калорични, затова зареждат с енергия. Ако искате през целия ден да се чувствате бодри, хапнете малко бадеми.

Сподели във Facebook