Здраве

13 Април 2023

credoweb bg

Д-р Маргарита Къчева

„Защо акне, дори и след като съм възрастен?!“ Това е въпрос, който дерматолозите често чуват от пациентите си в зряла възраст. За причините и решенията разказва д-р Маргарита Къчева, дерматолог, FEBDV.

Акнето може да се появи на всяка възраст и все повече хора страдат от акне с късно начало, например може да се получи след 30- или дори след 40-годишна възраст, а дори и по-късно.

Поява на пъпки, въпреки наличието на първите или вече изразени бръчки, е проблем, който една на три жени над 30-годишна възраст среща. Основно засегнати са дами между 25- и 40-годишна възраст.   

Най-често пъпките се манифестират в долната половина на лицето, като тези лезии са по-склонни да оставят пигментации и белези след себе си. Интересно е, че това състояние е много различно от акнето например на 20-годишна възраст. И терапиите за него – също.

Какво причинява акне при възрастни?

* Епигенетични фактори 

Има 4 основни причинители за развитието на акне, които са характерни при възрастните: хиперкератинизация, свръхпроизводство на себум, колонизация на кожата с много специфична бактерия, наречена Cutibacterium acnes, и възпаление, свързано с освобождаването на възпалителни медиатори в кожата. 

Съществуват много причини за всеки от тези елементи, главна роля от които играе генетиката. Нашите гени обаче могат да бъдат модифицирани от околната среда (т.е. диета, начин на живот и др.), което прави вероятността за поява на акне индивидуална за всеки човек.

Тази модификация се нарича епигенетика. Епигенетичните фактори при възрастовото акне са свързани с промени на количеството и качеството на себумната секреция, в големината на мастните жлези и др.

* Хормонален дисбаланс 

Акнето може да бъде предизвикано от хормонални промени, особено при жените. С напредване на възрастта нивата на естроген намаляват. В същото време мъжките хормони като тестостерон и хидротестостерон, които всички имаме, се увеличават. Тъй като телата ни имат по-малко женски хормони, които да потискат ефекта на мъжките, действието на тези хормони се проявява повече. 

Може да се наблюдават увеличение на производството на себум и хипертрофия на мастните жлези. 

* Продукти за грижа за кожата и косата

При наличие на затворени комедони по бузите и челото, често става дума за „козметично“ акне. Ароматните масла, пудрите, агресивните почистващи средства и сапуни с рН8 са строго противопоказни. Някои продукти за коса също могат да предизвикат акне в областта на кожата на челото и слепоочията.

* Диета

Диета с високо съдържание на преработена храна и рафинирани захари може да предизвика акне. Последните научни доказателства сочат, че диетите с високо съдържание на рафинирани въглехидрати („бели“ храни, включително бял хляб и бяла паста, крекери, торта и бисквитки), които са с висок гликемичен индекс, могат да благоприятстват развитието и тежестта на акнето.

Друга хипотеза сочи, че млечните продукти повишават нивата на инсулиноподобния растежен фактор 1 (IGF-1), който може да предизвика или влоши появата на акне. Сред формите на млечни продукти, които провокират  най-често реакции, е кравето мляко, особено нискомасленото. Причината е, че то съдържа голямо количество прогестероноподобни хормони и има по-високо съдържание на захар, в сравнение с пълномасленото мляко.

* Тютюнопушене 

Химикалите в тютюневия дим могат да увредят кожата по същия начин, както го правят с другите органи на тялото. Пушенето на цигари може да бъде свързано с някои форми на акне и по-специфично с т.нар атипично акне, което се наблюдава при възрастните. То също се асоциира с подобно на акне състояние, известно като акне инверса, което може да причини необратими увреждания.

Установени са два взаимосвързани фактора, допринасящи за развитието на акне при пушачите.  Първият е нещо, наречено пероксидация на себум. Това е моментът, когато нестабилни молекули, известни като свободни радикали, атакуват мастните киселини в себума, променяйки състава им.

Вторият фактор е намаленото производство на витамин Е. Витамин Е е антиоксидант, който предотвратява пероксидацията на свободните радикали. Цигареният дим води до намаляване на количестевото на витамин Е и по този начин увеличава риска от пероксидация на себума от свободните радикали.

Подобно на пушенето на конвенционални цигари, ползването на алтернативни продукти с нагряване например, като вейп или продуктите за нагряване на тютюн може да причини също известни здравословни проблеми. Но в сравнение с цигарения дим, аерозолът, който се отделя при тези алтернативни изделия, се характеризира с много по-малко въглеводороди, което предполага по-малък риск от акне, по-малко цитотоксичен е и предизвиква по-малко възпаление.

* Стрес

Стресът е придружен от хормонални промени, които увеличават риска от акне. Той може да доведе до освобождаване на възпалителни медиатори (невропептиди), които допринасят за обостряне на акнето. 

* Медикаменти

Лекарствено възрастово акне може да се причини от медикаменти, приемани системно, инхалационно или използвани в локалната терапия. Характерно за лекарственото акне е внезапната му поява, дисеминацията на лезиите извън типичните области за акне, формата на пъпки около фоликулите.

Много нови медикаменти от типа на инхибиторите на епидермалните растежни фактори могат да предизвикат състоянието.

* Ендокринни заболявания

Много кожни заболявания, включително акне, могат да бъдат знак за системно състояние. Косопадът, прекомерното окосмяване, нередовният менструален цикъл, бързото наддаване или загуба на тегло, съпътствани от акнетични обриви, могат да бъдат симптом на основно заболяване като поликистозен овариален синдром или други ендокринни нарушения.

Кои са най-ефективните възможности за лечение на възрастово акне?

Терапията на възрастовото акне е предизвикателна, поради комбинацията от чувствителна, възрастово променена кожа и акне. Често се наблюдава иритация от приложението на класическите антиакне препарати, затова компенсиращата грижа за подкрепа на кожната бариера е от особено значение.

Локалната терапия често включва ретиноид (дериват на витамин А) и/или антимикробно средство, и/или бензоил пероксид. 

Поради чувствителността към ретиноидите, трябва да се започне с много кратка апликация на локалното средство и постепенно да се увеличи времето на приложение.

От значение е и терапевтичното повлияване на късните последици от възрастово акне, като пигментни петна, червени петна, белези и др. Те изискват започване на коригиращо лечение веднага след овладяване на възпалителните промени. Препоръчват се различни апаратни и неапаратни процедури.

Добрата новина за възрастовото акне

С подходяща оценка от специалист по дерматология и дисциплинирано ангажиране на пациента с назначения режим на лечение, почти всички случаи на акне могат да бъдат успешно лекувани.

Визитка на д-р Къчева

Д-р Маргарита Къчева е специалист дерматолог с над 11 години опит в областта. Тя е единственият дерматолог в страната с диплома от Европейския борд по дерматовенерология (EBDV), чиято цел е задаване на висок стандарт на дерматовенерологичната медицинска грижа във всички европейски страни. Извършва прегледи и консултации в Аджибадем Сити Клиник, ДКЦ „Токуда“ и клиника „Евродерма“ на деца и възрастни пациенти с кожни и венерически заболявания, както и диагностика и оперативно премахване на доброкачествени и злокачествени кожни образувания.

CredoWeb е социална платформа за здраве, която свързва лекари и пациенти. Предлага експертна информация за здравето, както и интерактивна комуникация.

Сподели във Facebook