Здраве

26 Февруари 2023

credoweb bg

Всички сме чували, че червеното вино е полезно за здравето. Научен факт ли е обаче или просто мит?

За добрата слава на червеното вино можем да благодарим на французите - през 90-те години на ХХ век научни изследвания отделят специално внимание на френското вино и откриват, че онези, които ценят ежедневната му дегустация, имат повишен имунитет. Оказва се, че за това е „виновна“ чудодейната активна съставка ресвератрол, която днес се смята за най-мощния антиоксидант. За нещастие, в една чаша вино се съдържа само 0,2 мг ресвератрол, което означава, че трябва да изпием 150 чаши вино, за да си набавим необходимата дневна доза от около 30 мг. Това би било непостижимо предизвикателство дори за най-опитните консуматори...

Е, макар и алкохолната кауза да е загубена, винаги можем да открием ресвератрол в редица растения като червено грозде, нар, боровинки, японска пача трева, сурово какао, фъстъци, шамфъстък, малини и черници.

Ако искате да го приемате с профилактична или терапевтична цел, трябва да знаете, че количествата ресвератрол в тези храни са доста малки. Така например в 100 г червена боровинка има едва 2-3 мг ресвератрол, в малините - 0,35 мг, във фъстъците – 0,08 мг. В гроздето и произведените от него продукти количеството също е малко. Въпреки това има ефект от тяхната редовна консумация.  

През 90-те години на ХХ век науката отделя специално внимание на ползите от умерената употреба на червеното вино във Франция. Те установяват, че тези, които го пият, имат повишен имунитет. Причината за това се оказа ресвератролът, който се съдържа в напитката. Количеството е доста малко, едва 0,2 мг в чаша вино. Това означава, че за да си набавим необходимата дневна доза от около 30 мг, трябва да изпием 150 чаши вино.

В наши дни е възможно да си го набавим чрез хранителни добавки, в които има екстракт от определени растения. Най-често се използва японската пача трева. Предпочитат я пред гроздето, защото преди да се обработи, може да се съхранява в условията на стайна температура. Гроздето трябва да се държи замразено.

През последните години излязоха няколко сериозни научни доклада върху различните ползи от употребата на такива хранителните добавки с екстракт на антиоксиданта от растителни източници. 

Възможно ли е отслабване без строга диета

Престижното списание „Форбс”  обяви ресвератрола за продукт №1, който помага за отслабване, без да се спазват строги диети. Става въпрос за това, че ресвератролът влияе на метаболизма, понижава нивата на кръвна захар и подобрява чувствителността на клетките към инсулина. Освен това той  подобрява обмяната на мазнините и повишава термогенезата. По този начин се ускорява изгарянето на повече калории.

Датско проучване, чиито резултати са публикувани в Cell Metabolism, стига до извода, че мъже със затлъстяване, които приемат по 150 мг хранителна добавка с ресвератрол, постигат по-ниски нива на кръвната захар, на мазнините в черния дроб и дори понижават кръвното си налягане.

Тези резултати се постигат само за 30 дни. Макар че доброволците не са отслабнали драстично за този кратък период, промените в метаболизма им, регистрирани с изследвания, са ясно доказателство, че организмът им ускорява изгарянето на калории и то по начин, който гарантира дълготраен резултат.

Пречи на разрушаването на колагена в кожата

Здравето и красотата вървят ръка за ръка. С годините основната цел на всяка жена е да предотврати стареенето на кожата и да запази нейната еластичност.

Свободите радикали в организма могат да влошат хидратацията и да намалят синтеза на ендогенен колаген. Антиоксидантът ресвератрол унищожава радикалите, като намалява разрушаването на колагена и удължава продължителността на живота на клетките.

Изследванията показват, че след продължителен прием той намалява възпаленията, причинени от акне, както и белезите от него. Освен това намалява зачервяването, успокоява кожата и изсветлява тъмните петна, придавайки по-равномерен тен.

По-добра памет и концентрация

Важен ефект от приема на ресвератрол е подобряването на паметта и концентрацията. С негова помощ могат да бъдат забавени свързаните с остаряването на клетките в мозъка процеси. Прилаган в комбинация с други антиоксиданти той предпазва сивото вещество от оксидативен стрес.

Германско проучване от преди няколко години изследва ролята на ресвератрола при загубата на тегло, но също така паметта и когнитивните функции на участниците. Резултатите показват, че онези, които приемали ресвератрол в продължение на половин година, демонстрират по-добра памет спрямо плацебо групата.

Добавката помогнала на участниците да запомнят по-добре списък с думи, който видели 30 минути по-рано.

Подобряване работата на сърцето

Подобряването на работата на сърцето също е част от регистрираните ефекти на ресвератрол върху организма. Това се дължи на понижаването на общия и нископлътностния холестерол, намаляването на кръвната захар, серумните липиди и други метаболитни параметри. Заключението е на доц. Светослав Ханджиев, специалист по вътрешни болести и диетолог, в негов доклад от 2019 г. Той отбелязва, че в кардиологичната клинична практика ресвератролът се използва с профилактична цел в комбинация с диетичен режим. 

Същевременно публикация в авторитетното списание JAMA сочи, че продължителният прием на антиоксиданта понижава систолното артериално налягане (горната граница).

По-добър имунитет срещу вирусите

Ресвератролът е подходящ за подсилване на имунната система през зимата, особено ако се налага възстановяване след прекарано вирусно заболяване. Стимулира репликацията на здравите клетки и така укрепва организма.

Ресвератрол под формата на капсули

Екстрактът е извлечен от корените на японска пача трева. В една капсула от 50 мг се съдържа 25 мг транс-ресвератрол.

Ресвирол може да се приема по 1-2 капсули дневно, не се натрупва в организма и това позволява приемът да е 3-4 месеца и повече.

При активно спортуващи хора, на които им престои голямо натоварване, дозата може да се увеличи преди пика на натоварването.

Подходящ е:

  • при здрави активно спортуващи хора;
  • при подпомагане на антиейджинг процеса;
  • за хора, които ще провеждат профилактичен курс за повишаване имунната защита, особено в сезона на грипа;
  • след прекарано заболяване за възстановяване на организма;
  • за хора с метаболитни заболявания и захарен диабет тип 2;
  • за хора в риск от дегенеративни мозъчни заболявания.

CredoWeb е социална платформа за здраве, която свързва лекари и пациенти. Предлага експертна информация за здравето, както и интерактивна комуникация.

Сподели във Facebook