Арабската хубост си има чалъми

Хамам, глина, масла и къна са част от тайните за разкрасяване

Тина БОГОМИЛОВА

Очи като въглени, коса като коприна, кожа като кадифе... И арабската хубост си има своите чалъми.

Жените задължително отделят един ден в седмицата за разкрасяване. Събират се на приказки, сладкиши, кафе и оформяне на вежди с конец.

Хамамът е древна тайна за младостта и красотата на жените от арабския свят. Банята е цял ритуал не само за физическо, но и за духовно пречистване. След напарването в хамама се прави задължителен масаж със специални масла за гладка като кадифе кожа.
Друга разкрасяваща рецепта е вулканичната глина, която е традиционен натурален продукт, осигуряващ качествена грижа за тялото и лицето. Глината е подходяща за всякакъв тип кожа, извлича токсините и мръсотията дълбоко от порите, отстранява мъртвите клетки и подмладява. С глина се правят процедури за тялото, премахване на отоци и на целулит. Използва се и за скалпа, премахва излишната мазнина и прави косата мека като коприна.

Въпреки че обичайно е забулено, лицето се хидратира и почиства редовно с натурални продукти като зехтин и арганово масло, които имат и подмладяващ ефект.

Арабска почистваща маска за лицето се прави от яйчен жълтък с по една чаена лъжичка портокалов сок и зехтин, няколко капки розова вода и лимонов сок. Рициновото масло също е на почит в арабския свят и с него се премахват пигментни петна. Смачкани листа от мента и босилек пък се използват против акне.

Косите на арабките са гъсти и блестящи, защото ги мият с млечни продукти, масла и вода с растителни екстракти. Това създава мастен слой, предпазващ от слънцето и вятъра. Косата става по-лъскава със суха мая и кокосово олио или изсушен босилек и зехтин.

Но най-изпитаната рецепта за коса е къната. Зa paзлиĸa oт бoятa, ĸънaтa съдържа само растителни вещества и етерични масла, нe пpoмeня xимичнaтa cтpyĸтypa нa ĸocъмa, a покрива като защитен филм, който предпазва от пърхот и косопад.

Haтypaлнaтa ĸънa e зeленикава, но може да промени цвета на косата oт pиж дo тъмeн мaxaгoн. Hюaнcът, ĸoйтo ce пoлyчaвa cлeд бoядиcвaнeтo, зaвиcи oт ecтecтвeния цвят нa ĸocaтa и вида нa ĸънaтa. Жените от арабските страни боядисват с къна също така ноктите, дланите и стъпалата си.

Казват, че тайната за лъскава коса е и в традицията да покриват главите си с шал, който предпазва от мръсотия, прах, вятър и слънце.
Вместо дезодорант арабските жени използват halawa, който представлява смес от натурални масла, парафин и восък. Използват го за тялото, ръцете, подмишниците и стъпалата.

А захарта май е най-простото, достъпно и икономично средство за премахване на космите. Твърди се, че тази козметична процедура била измислена от египетската царица Клеопатра. Освен това премахването на космите със захарна смес се смята за по-малко болезнено. Освен захар и лимонов сок в козметичните салони слагат в нея и екстракти от растения, които успокояват кожата след процедурата. В рецептата някои добавят и малко мед. А най-добрите майстори на захарното обезкосмяване живеят в арабските страни.

В много мюсюлмански държави жените покриват лицата си с фередже, затова най-откритата част остават очите. Тъй като са покрити от главата до петите, основният чалъм за общуване е зрителният контакт. Това е и причината арабските жени да са известни със своите красиво гримирани и загадъчни очи. Тайната се нарича каял – мек и дебел молив за очи, който се получава от изгорени растителни масла. Така са го правели още в Древен Египет, добавяли малко въглен, размесвали всичко и нанасяли с пръчица. Сега каялът се продава в удобна опаковка и всеки може да се справи с нанасянето му.

Веждите пък се оформят с конец, който се усуква в две нишки, които захващат косъма и го скубят от корен.
И не на последно място, една от тайните на арабската хубост е много вода, плодове и зеленчуци.

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 149