Здраве

3 Февруари 2022

Животът днес

Хипертонията може да се предотврати, ако през целия си живот хората поддържат високо ниво на физическа активност, съобщиха учени. Според тях спортът е необходим не само в ранна възраст, а и много след това.

Предишни изследвания доказаха, че хората, занимаващи се със спорт, по-рядко имат високо кръвно налягане. Но резултатите от последното проучване показаха, че хипертонията може да се предотврати, ако в ранна възраст хората изпълняват упражнения с висока интензивност.

Милиони души по света страдат от хипертония – всеки четвърти мъж и всяка трета жена. Болестта спада към т.нар. тихи убийци, защото много хора дълго време не подозират, че имат здравословен проблем. Високо кръвно налягане обаче може да доведе до сериозни, дори фатални, заболявания.

В последното проучване специалистите анализирали данните за здравословното състояние на 5,1 хиляди души, които били наблюдавани в продължение на повече от 30 години. Участниците в изследването редовно попълвали анкети, в които съобщавали колко често спортуват и с какво ниво на интензивност, а също така пушат ли и употребяват ли алкохол. Оказало се, че при повечето доброволци в периода от 18- до 40-годишна възраст зачестили случаите на високо кръвно налягане паралелно с понижаването на интензивността на физическата активност.

Така учените стигнали до извода, че борбата с хипертонията трябва да започне от най-ранна възраст и да не се прекратява през целия живот. Специалистите препоръчват да се отделят не по-малко от 5 часа на седмица за физически упражнения.

Сподели във Facebook