Черният пипер е лидер в рейтинга на популярните подправки. Според специалистите обаче той не само подобрява вкуса на ястията, а и притежава мощни антиоксидантни свойства, които помагат в битката със свободните радикали. Предпазва сърдечносъдовата система, черния дроб и много други органи от различни заболявания.

В подправката се съдържа съединението пиперин, което понижава лошия холестерол и намалява риска от инфекции. Черният пипер може да пречиства горните дихателни пътища, което помага на хората да се справят не само с хремата, но и с бронхита. С помощта на популярната подправка може да се намалят болките в ставите и отоците.

Пиперинът оказва и положително въздействие върху мозъчните функции. Редица изследвания са доказали, че тази съставка в черния пипер се препоръчва на пациенти с Алцхаймер и Паркинсон.

Подправката помага и на храносмилателната система, защото съдейства за развитието на полезните бактерии, с което укрепва имунитета и предпазва от различни вируси. Учените съветват черен пипер да се употребява и от спортисти, както и от хора, които спазват диети и искат да повишат обмяната на веществата в организма си.

Сподели във Facebook