Храносмилателната система на човека, когато е в добро състояние, може да направи чудеса за здравето и самочувствието му. За съжаление вредните продукти, които редовно присъстват на трапезата на съвременните хора, задръстват организма им с токсини, химически вещества и дори бактерии.

Предлагаме ви четири съвета на специалистите как да подобрите храносмилането си, а оттам и цялото си здравословно състояние.

1. Дъвчете добре храната

Това е един от най-простите начини да подобрите храносмилането си, за който много хора забравят. Хранете се в спокойна и комфортна обстановка, осигурете си достатъчно време. Ако бързо дъвчете и гълтате, то принуждавате храносмилателната си система да работи в усилен режим, а и храните може да започнат да гният в нея. Резултатът е газове, подуване на корема и сериозен дискомфорт. Но ако това продължава дълго време, последиците може да бъдат много по-сериозни.

2. Забравете за напитките по време на хранене

Това е още един полезен навик.. Когато пиете дори вода по време на хранене, тя разрежда стомашните сокове и забавя процеса на храносмилане. Някои продукти обаче предизвикват жажда, затова в такива случаи можете на пиете вода на малки глътки. Освен това напитките винаги трябва да бъдат със стайна температура. Студената вода ще попречи храносмилането.

3. Употребявайте повече целулоза

Целулозата е въглехидрат, който организмът не може да преработи и усвои. Тя обаче играе жизнено важна роля, защото когато преминава през храносмилателния тракт, го пречиства от отпадъците и токсините. Целулоза и фибри се съдържат предимно в продукти от растителен произход – плодове, зеленчуци, зърнени и бобови култури.

4. Съчетавайте правилно продуктите

Различните видове продукти се нуждаят от различни храносмилателни процеси и различно време за преработване. Например преработването на белтъчините може да отнеме 4-6 часа, а на плодовете – 15 минути. Ако ги консумираме едновременно, плодовете ще останат в храносмилателния тракт и ще започнат да гният, докато се преработят белтъчините. Така се образуват газове, подут корем и се стига до общ дискомфорт.

Сподели във Facebook