Д-р Асен Петров: Рефлуксната болест се превръща в епидемия

Вашите консултанти в www.credoweb.bg

Стомашните киселини се възприемат от много хора като безобидни. Това обаче не е така, тъй като те може да са симптом на много заболявания, включително и на гастроезофагеалната рефлуксна болест (ГЕРБ). Тази диагноза в последните години измества по честота язвата и гастрита.

Това пояснява пред CredoWeb д-р Асен Петров, началник на Отделението по гастроентерология в „Сити клиник” - София. По думите му ГЕРБ е най-често диагностицираното заболяване на гастроинтестиналния тракт сред населението с т.нар. „западен“ начин на живот, като в определени региони то достига честотата на епидемия.

„Около 60% от хората имат чувство на парене зад гръдната кост или кисели регургитации (чувство на връщане на стомашно съдържимо към хранопровода) в даден период от живота си, а това са типични симптоми на ГЕРБ”, казва специалистът. Най-честите усложнения на ГЕРБ, когато не се лекува правилно или навреме, са ерозивен езофагит (възпаление на долната част на хранопровода с различна тежест), язва на хранопровода, кръвоизлив, рак на хранопровода.

Основен диагностичен метод и златен стандарт за доказване на ГЕРБ и нейните усложнения според д-р Петров е ендоскопското изследване на хранопровода, стомаха и дуоденума.

Добрата новина е, че през последните години все повече общопрактикуващи лекари познават много добре симптомите на рефлуксната болест и насочват или лекуват пациентите във вярната посока. Това важи и за други специалисти (пулмолози, УНГ специалисти, алерголози, стоматолози), които се сблъскват предимно с нетипичните симптоми на ГЕРБ.

„И тук важи максимата: колкото по-рано се дефинира здравният проблем, толкова по-добре. Ранната диагностика и лечение предотвратяват усложненията и връщат качеството на живот при тези пациенти”, допълва д-р Петров.



 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 63