Д-р Иван Дринков е специалист по УНГ болести и онкология. Той е началник на отделение „Онко УНГ“ към Комплексен онкологичен център - Стара Загора. 

- Д-р Дринков, как става заразяването с човешки папиломен вирус в устната кухина?

- Най-често заразяването става при орално-генитален контакт с носител на инфекцията. Пациентите с рисково сексуално поведение са застрашени в по-голяма степен - до осем пъти, да развият HPV-индуциран карцином в сравнение с моногамните индивиди. Приблизително половината от всички сексуално активни жени или мъже придобиват HPV инфекция на някакъв етап от своя живот, като най-често това заразяване става във възрастта между 18 и 28 години. В повечето случаи инфекцията преминава спонтанно. В малък процент от случаите причинители на инфекцията са високорискови серотипове - най-често HPV 16, 18.

- Може ли да се видят изменения в устната кухина след заразяването с онкогенен HPV щам?

- Наблюдават се белезникави или червени петна, плаки, зърнисти участъци, ограничени от околната лигавица. Незарастващи язви и неоздравяващи афти са повод за посещение при оториноларинголог.

- Възможна ли е превенция при това заболяване?

- Преди 6-7 години се появиха първите публикации от проучвания за приложение на ваксината срещу цервикален рак за профилактика и на HPV-асоциираните карциноми на главата и шията. В момента в САЩ и Европа се провеждат предклинични проучвания за ефективността на ваксината в оториноларингологията.

- Каква е статистиката на заболеваемостта у нас и в Европа?

- Според прогнозите на Световната здравна организация след 2020 г. орофарингеалният и ларингеалният карцином ще превишат като брой рака на маточната шийка и всички генитални HPV-асоциирани карциноми, взети заедно.

Най-засегнати от заболяването са жителите на бившите социалистически страни. В страните, в които се провежда системна ваксинация против HPV, нивото на рака на маточната шийка е по-ниско. Това е свързано и с по-малка заболеваемост от орофарингеален и ларингеален карцином. Ваксинацията при жените директно повлиява нивото на HPV инфекцията при мъжете.

- Могат ли да се оформят рискови групи?

- Да, могат. Това е нова рискова група пациенти с орофарингеален и ларингеален карцином - млади хора, които не прекаляват с употребата на алкохол, често са непушачи и не работят с химически вредности и радиация. Имат анамнеза за ранно начало на полов живот и орален секс, по-голям брой сексуални партньори. HPV позитивните пациенти са с по-добра прогноза от HPV негативните. Имат  по-висока 5-годишна преживяемост след провеждане на правилно лечение. HPV-асоциираните карциноми са по-лъчечувствителни. В САЩ дори в някои проучвания се предлага дозата на лъчетерапията при HPV позитивни карциноми на главата и шията да бъде намалена.

Може да се говори и за т.нар. семейна онкогенеза - пациент с рак на ларинкса, съпругата на когото е оперирана по повод на карцином на шийката на матката.

Също така са наблюдавани пациенти, развили втори и трети карцином след операция за карцином на ларинкса - на езика, на небните тонзили. Логично е, че при причинените от човешки папиломен вирус карциноми с оперативното лечение се третира само последствието на хроничната инфекция. Отстранява се карциномът, но вирусната инфекция остава.

 

 

Сподели във Facebook