Д-р Петър Петров, уролог, Комплексен онкологичен център, Стара Загора

Доброкачествената простатна хиперплазия (ДПХ) и карциномът на простатата са сред най-разпространените заболявания при мъжете, като основен рисков фактор е възрастта. Данните показват, че след 50-ата година честотата на ДПХ рязко нараства, а след 80-годишнината засяга повече от 80% от мъжете.

За мъжа след 55-60-годишна възраст е от голямо значение прегледът при уролог. Критичен остава моментът, когато след операция на увеличена простата трябва да се реши какво да бъде поведението и лечението, ако е необходимо.

Остатъчната простатна капсула и евентуална тъкан са анатомична предпоставка за развитие на рак на простатата. Тук е ролята на уролога, който своевременно да прояви активност, за да може карциномът на жлезата да бъде диагностициран навреме.

При рака на простатата ранни симптоми почти не се наблюдават, което прави откриването на заболяването в ранен стадий доста трудно. Нерядко първите признаци се появяват едва когато туморът е метастазирал в костите. Затова болката в таза може да бъде първа проява на болестта.

За профилактика на злокачествените заболявания е трудно да се говори. Известно е, че хормоналните промени, свързани с напредването на възрастта, повишават опасността да се развие рак на простатата. Други рискови фактори могат да бъдат още тютюнопушенето, семейна предиспозиция (унаследяване) или някои хронични  инфекции на простатата. Акцентът трябва да бъде поставен върху ранното откриване, което подобрява прогнозата и дава възможност болестта да бъде излекувана.

Затова поне веднъж в годината мъжете над 50-годишна възраст трябва да посетят уролог за профилактичен преглед на простатата и да изследват нивото на простатно специфичен антиген (PSA). В случай на необходимост се правят допълнителни инструментални изследвания, като сонография и пункция на остатъчната простатна тъкан.

Ако диагнозата се потвърди и резултатите покажат, че ракът е съсредоточен само в жлезата, тогава се прилага дефинитивно лечение – операция, чиято цел е да отстрани целия орган заедно с раковия процес. В ранен стадий успеваемостта при този метод е много висока.

При радикално оперативно лечение на простатен карцином е възможно да се появи локален рецидив на анастомозата или тъканите около нея. Проследяването нивото на PSA при онкологичните пациенти е на 3-месечен период, за да се реагира своевременно на евентуален биохимичен рецидив, като резултатът се коментира комплексно с лекуващия уролог и онколог.

Сподели във Facebook