Да избегнем разширените вени

Според специалистите от 20 до 50% от жителите на планетата рано или късно стигат до варикозна болест. Причината е застоялият начин на живот, затова разширените вени се появяват при все по-млади хора. Но има и добри новини - медицината не стои на едно място и днес съществуват много ефективни методи за борба със заболяването. Главното обаче е да се знаят няколко прости правила, които ще помогнат то да се предотврати, както и да се избегнат усложненията.

1. Не пренебрегвайте рисковата група

Както и при много други заболявания, при лечението на разширените вени голяма роля играе навременната диагностика. Ако заболяването се хване в ранен етап, много по-лесно ще се справите с него. Затова хората, които са в рисковата група, трябва да бъдат особено внимателни. Голяма роля тук има наследствеността, която се проявява при 60-80% от пациентите с варикоза. Ако ваши роднини (на първо място родителите) страдат от това заболяване, вероятността то да се появи и при вас е голяма. На второ място в рисковите фактори е седящата или стояща работа. Когато краката дълго време са неподвижни и във вертикално положение, на вените им е трудно да се справят с гравитационното налягане, което е причина кръвта да се застоява в долните крайници. За жените рисков фактор е бременността. Често проблеми с вените се появяват при хора с наднормено тегло и такива, чиято работа е свързана се тежко физическо натоварване. Най-добрият съвет е повече да се ходи пеша.

2. Профилактиката е най-доброто лечение

За съжаление рискът от разширени вени е заложен в самата природа на човека. Хората ходят на два крака, а не на четири, затова кръвта от краката трябва да се издига на значителна височина, преодолявайки земното притегляне. При варикозата вените се увреждат и губят еластичността си, вследствие на което диаметърът на кръвоносните съдове се увеличава. В резултат кръвта застоява и се нарушава пълноценното хранене на тъканите. За щастие човек се отличава от животните не само по изправения си вървеж, а и по интелекта си. Това означава, че може да се грижи за здравето си, без да чака появата на болестта. Най-добрата профилактика срещу варикозната болест е редовното натоварване на мускулите на краката. Ходене, бягане, плуване, каране на велосипед – всичко това ще предотврати появата на разширени вени. Специалистите твърдят, че особено полезно е изкачването на стъпала. Казано накратко – колкото повече работят краката ви, толкова по-малки са шансовете на разширените вени.

3. Помнете за навременната диагностика

Много хора смятат, че болките в краката и отоците в края на работния ден са нормално явление. Но това не е така. Ако подобни симптоми възникват често не след прекомерно натоварване, а след нормален работен ден, трябва да се отиде при специалист. Напълно е възможно това да е сигнал за проблеми с кръвоснабдяването на долните крайници. Колкото по-рано се обърнете към лекар, толкова по-добре. 

4. Не се занимавайте със самолечение

Дори и активно да провеждате профилактика, при наследствена предразположеност няма гаранция, че разширените вени ще ви подминат. Но днес в арсенала на медиците има много методи, които ефективно се борят с варикозата. Да не забравяме, че заболяването е не само здравословен, а и естетически проблем. Много хора обаче решават сами да се лекуват, прилагайки народни рецепти или съвети, прочетени в интернет или вестниците. Голяма част от тях са неефективни, докато вече има препарати, които действително могат да помогнат. Но тяхното приложение трябва да става под наблюдението на лекар.

 



 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 15