Здраве

5 Октомври 2018

Животът днес

Всеки готвач знае тайната на вкусните блюда – дафиновият лист. Но той не е само ароматна подправка, а е и много полезен, защото помага за детоксикацията на организма и забавя стареенето. Освен това се бори с бактериалните инфекции и с много заболявания – от респираторни до сърдечносъдови.

Кога дафиновият лист е най-ефикасен:

1. При тревога и умора

Химическите вещества в дафиновите листа имат успокояващ ефект. Достатъчно е да ги нагреете и да вдишате парите, за да усетите отпускане, без да се намалява концентрацията ви. Горящите дафинови листа имат това предимство, че не предизвикват сънливост, а ободряват и гонят умората.

2. При проблеми с дихателната система

Дафиновите листа стимулират дихателните пътища и пречистват белите дробове. Срещу алергия и астма помагат както ароматът на пресни или изкушени листа, така и парите на дафиновото масло.

3. При диабет

Американски учени са доказали, че дафиновият лист може да бъде ефективно средство в борбата с диабет тип 2. Проведеното изследване е установило, че употребата само на 3 грама дафинови листа на ден понижава нивото на глюкозата в кръвта.

4. При проблеми с храносмилането

Дафиновият лист помага да се секретират храносмилателните сокове, ферменти и жлъчка. Народите от Средиземноморието и Азия отдавна се открили този лечебен ефект на ароматната подправка.

5. Помага на сърцето

Органично съединение, открито в дафиновия лист, наречено кофеинова киселина, укрепва стените на капилярите. Това вещество помага и да се отстрани лошият холестерол.

6. При възпаление на ставите

Изследване, проведено през 2003 г., установило, че противовъзпалителните и обезболяващи свойства на дафиновото масло може да се сравнят с тези на морфина. За да облекчите болката, намажете възпалените стави с дафиново масло и използвайте листата на подправката, когато готвите.

7. При пърхот

За да се избавите от пърхота, смесете дафиново масло със затоплено масло от жожоба. Втрийте го в кожата на главата, завийте с кърпа и изчакайте до един час. Добър ефект има и добавянето на няколко капки дафиново масло в шампоана, който ползвате.

 

Сподели във Facebook