Здраве

15 Февруари 2018

Животът днес

Недостигът на желязо в организма не е единствената причина за появата на анемия. Тя може да възникне и при дефицит на някои витамини. Затова, за да се предотврати заболяването, е необходимо хората да се придържат към балансирано хранене, което ще осигури нужните за доброто здравословно състояние вещества. Кои са те:

Витамин В6

Ако анемията се появи заради недостиг на този витамин, тя не може да се излекува с препарати, съдържащи желязо. Засега науката не може да определи точната причина за тази анемия, която понякога продължава повече от година. При някои пациенти състоянието може да е критично и се налага преливане на кръв. Естествено, приемът на витамин В6 облекчава пациентите.

Витамин В12

Анемията, предизвикана от недостиг на витамин В12, съвсем не възниква веднага. Първите признаци може да се появят много години, след като витаминът спре да постъпва в кръвта на човека. Обяснението е, че черният дроб натрупва голям запас от витамин В12. Тази анемия се среща относително рядко. От нея боледуват предимно жени над 60-годишна възраст.

Фолиева киселина

Анемия се развива и при недостиг на фолиева киселина. Това е особено опасно за бременни жени, деца, които са прекарали инфекциозно заболяване, хора с понижено ниво на киселинност. Тази анемия се проявява с възпаления на устните и езика, сиви петна по кожата.

Витамин Е

Този витамин участва в процеса на усвояване на желязото и образуването на хемоглобин. Тази анемия се нарича желязодефицитна.

Както вече споменахме, най-добрата профилактика на всеки вид анемия е балансираното хранене, в което присъстват всички изброени витамини. Един от най-добрите източници на витамините от групата В са зърнените храни. Дефицитът на витамин В12 може да се елиминира с употребата на месо. Фолиевата киселина се съдържа в суровите плодове и зеленчуци. А витамин Е може да се набави от растителното масло, ядките, тиквените семки.

Сподели във Facebook