Здраве

12 Февруари 2019

Животът днес

Отношението на хората към клюките винаги е било негативно. Изследвания обаче доказаха, че механизмът на появата и разпространението им е много древен. Дори е повлиял на естествения подбор сред предците ни. Освен това учените твърдят, че клюките са полезни.

Италиански експерти установиха, че при обсъждането на други хора в организма се повишава нивото на хормона на доброто настроение – окситоцин. За да стигнат до този извод, специалистите направили експеримент с участието на жени. Резултатите показали, че, когато клюкарстват, в организма им се освобождава голямо количество окситоцин. Според учените това е свързано с еволюционния механизъм. За предците ни обмяната на сплетни означавало взаимно доверие и поддръжка, затова днес този процес се асоциира в подсъзнанието ни с нещо приятно и отпускащо.

Сферата на действие на окситоцина, отделян, когато хората клюкарстват, е много широка. Неговият дефицит води до редица патологии. В повечето случаи това се отразява върху психиката, предизвиква безсъние, тревожни състояния, депресии, биполярно разстройство, шизофрения.

Учени от Станфордския университет пък заявиха, че клюките помагат да се създадат устойчиви социални връзки с дружелюбни хора и да се избегнат потенциалните дразнители. Това мнение споделят и специалисти от Калифорнийския университет, като добавят, че клюките могат да предпазят околните от опасностите, които могат да ги сполетят от хора с лоша репутация. Сплетните също така укрепват общоприетите норми на поведение, твърдят учените.

Сподели във Facebook