Здраве

14 Декември 2021

Животът днес

Учени от Сеулския национален университет, Южна Корея, съобщиха радостна новина за любителите на шоколада – само 10 грама три пъти на ден правят хората по-щастливи. Става въпрос обаче за тъмния шоколад, който съдържа не по-малко от 85% какао.

Много хора, когато са в лошо настроение, посягат към нещо сладко и най-често изборът им е шоколадът. Той действително помага, защото след употребата му мозъкът започва да отделя хормоните на щастието. Изследването на корейските специалисти потвърди положителното влияние на тъмния шоколад върху настроението. Според тях 30 грама на ден са достатъчни, за да могат хората да преодолеят мрачните мисли.

Учените отбелязват, че ефектът се наблюдава само след употребата на 85-процентен шоколад. Млечният трябва да се консумира в ограничени количества.

Доказано е, че шоколадът с високо съдържание на какао е богат на фибри, желязо и други вещества, които поддържат имунната система, понижават риска от здравословни проблеми като рак, деменция, артрит, сърдечносъдови заболявания и инсулт.

Сподели във Facebook