Световната здравна организация (СЗО) предупреди, че нивото на ваксиниране в Европа все още е далеч от необходимото, за да се спре ново разпространение на COVID-19, затова препоръката е да се запазят предпазните мерки.

По данни на СЗО само 30% от жителите на Европейския регион са получили по една доза ваксина, а 17% са напълно ваксинирани.

„Въпреки че стигнахме далеч, това не е достатъчно – заяви Ханс Клюге, директор на европейския клон на организацията. – Обхватът на ваксиниране не е достатъчен, за да защити региона от нова вълна. Трябва да изминем пътя, за да се обхванат поне 80% от възрастното население“.

Д-р Клюге отбеляза, че в региона се наблюдава общо понижаване на броя на новозаразените, на хоспитализациите и на смъртността в продължение на два последователни месеца, но въпреки това той призова света да не повтаря грешките от миналото лято, преждевременното отпускане на мерките, което ще доведе до възраждане на заболяването през есента.

Той препоръча страните да усвоят уроците от миналата година, бързо да реагират на сигналите за ръст в броя на новозаразените, да разширят тестването и да проследяват контактите, както и бързо да стигнат до високо ниво на ваксиниране при най-уязвимите групи от населението.

Клюге пожела на хората безопасно да се наслаждават на лятото, придържайки се към препоръките за опазване на здравето.

Сподели във Facebook