Специалисти от Националния институт по здравеопазване и социални грижи на Финландия изследвали факторите, които влияят най-съществено върху продължителността на живота. Учените анализирали данните на 38 549 души на възраст от 25 до 74 години, като вземали предвид хроничните заболявания, вредните навици, психоемоционалното състояние на участниците в проучването, както и начинът им на хранене.

Оказало се, че основният фактор, намаляващ живота, е тютюнопушенето. Вредният навик отнема 6,6 години от живота на мъжете и 5,5 на жените. На второ място се наредил диабетът (6,5 и 5,3 години съответно при мъжете и жените). Трети фактор бил стресът. Когато е хроничен, той намалява живота на силния пол с 2,8 г., а на дамите - с 2,3 г. В случая била важна и личната оценка на хората за нивото на стрес, който изпитват. Ако смятат, че то е както при всички останали, стресът не влияе върху продължителността на живота. Но ако хората мислят, че изпитват по-силен стрес от околните, ефектът е негативен.

Резултатите от изследването показали още, че продължителността на живота при мъжете се влияе и от физическата активност, като липсата ѝ отнема 2,4 г. При жените такава връзка не е открита.

Наличието на повече плодове и зеленчуци в менюто удължава живота и на мъжете, и на жените – с 1,4 и 0,9 г. съответно.  

Сподели във Facebook