Ако искаш да попълниш редиците на дълголетниците, не е нужно да приемаш специални препарати или чудодейни средства. Достатъчно е да включиш в менюто си един от най-традиционните за нашата кухня продукти – фасула. До този извод стигнаха учени от Американския институт за изучаване на рака. Според тях най-добрият продукт, който може да отложи стареенето, е обикновеният боб, затова той трябва да присъства всекидневно на трапезата ни. Може и да е консервиран, защото тази обработка не влияе върху полезните му свойства.

Бобът съдържа много аминокиселини, лесноусвоими белтъчини, които по своята хранителна стойност превъзхождат месото и някои видове риба. Обикновеният фасул е богат и на каротин, нишесте, въглехидрати и почти всички необходими на човешкия организъм витамини и минерали.

Лекарите препоръчват фасула на хора, страдащи от ревматизъм, дерматит, заболявания на бронхите и стомашно-чревни заболявания. Освен това бобът се оказа най-добрата профилактика срещу диабет и затлъстяване, защото съдържа аргинин, който понижава нивото на захар в кръвта.

Фасулът оглави списъка с 10 продукта, удължаващи живота. В него присъстват още червеното зеле, зелените салати, лененото семе, гъбите, пълнозърнестите продукти, плодовете, царевицата, ядките и чаят.

Сподели във Facebook