Здраве

4 Декември 2017

credoweb bg

Габриела Субашка е специалист по рехабилитация и физиотерапия, дипломиран кинезитерапевт. В профила си в CredoWeb тя дава ценни съвети на любителите на зимни спортове:

Зимата е периодът от годината, в който се регистрира най-висок процент травматизъм. Това се дължи, освен на лошите метереологични условия, и на факта, че много хора практикуват зимни спортове. Една от най-честите травми при любителите на ски, сноуборд и кънке, е скъсани кръстни връзки. 

Реконструкция на скъсани

кръстни връзки
 

Голяма част от любителите на зимата, решават да се качат на ските, без да са подготвили тялото си предварително. Много от тях дори не са спортували интензивно през останалата част от годината. Меките тъкани имат свойството да губят еластичността си, когато не им се налага да използват, това качество. Студът предразполага за допълнителното им сковаване, което е допълнителна предпоставка за травми.

При множеството спускания, мускулите започват да се "натягат", дължината им се скъсява, започват да "дърпат" лигаментите и залавните си места и при едно минимално отклонение, от правилното движение, се разкъсват частично или изцяло.
Вижте препоръките на специалиста в профила й в социалната платформа за здраве CredoWeb:

физиотерапевтът Габриела Субашка в социалната платформа за здраве и здравеопазване CredoWeb
Кликнете върху снимката, за да прочетете съветите на специалиста по физиотерапия и рехабилитация - Габриела Субашка

 

Сподели във Facebook