Американски учени свързаха редовната употреба на гъби с понижен риск от рак почти един и половина пъти. Причината според специалистите от университета в Пенсилвания е в ерготионеина – антиоксидант, който може да предпази клетките от окислителния стрес, съобщава списание Advances in Nutrition.

За да направят своите изводи, учените анализирали 17 изследвания, посветени на рака, в които са участвали почти 20 хиляди пациенти с различни видове онкологични заболявания.

Оказало се, че тези от тях, които ежедневно употребявали дори 18 г гъби, рискът от рак бил по-нисък с 45%. Най-изразена била връзката между гъбите и рака на млечната жлеза.

Отдавна учените твърдят, че гъбите са изключително полезни. В тях се съдържат белтъчини, витамините С и от групата В, никотинова и фолиева киселини, калций, фосфор, калий и желязо. Всички те оказват положително влияние върху дейността на сърдечносъдовата и централната нервна система, укрепват костната тъкан и др. Гъбите може да са полезни и за хората със захарен диабет, защото въглехидратите в тях са под формата на фибри, които понижават нивото на глюкоза в кръвта.

Според учените 150 г гъби може да се консумират всеки ден без вреда за здравето. Прекаляването не е препоръчително.

Сподели във Facebook