Здраве

8 Януари 2017

credoweb bg

Грипът не е безобидна инфекция, опасно е и недопустимо да го подценяваме. Лечението на тази инфекцията изисква правилен подход – терапия с противовирусни препарати, предписани от специалист и прилагани по точна схема. Самолечението е рисково упражнение, предупреждава д-р Анелия Гоцева, Началник  на вирусологичната лаборатория в „Уни Хоспитал“        (Панагюрище).

От грип боледуват всички, инфекцията засяга всички възрастови групи. Грипът започва специфично, има много характерно, остро начало : рязко, внезапно повишаване на температурата, втрисане, силна обща отпадналост, силно главоболие, болки по мускулите, болки в гърлото, силна хрема, суха кашлица.

Грипът може да премине за 5 до 7 дни и без усложнения, но крие рискове и от тежки усложнения. Най-честите са  пневмонии и ларинготрахеобронхити, а при малки деца - и отит. Особено тежки могат да бъдат последиците за нервната и сърдечносъдовата система. Грипът влошава сериозно протичането и на съществуващи вече заболявания като захарен диабет, бронхиална астма и др.

Още при първите симптоми – потърсете своя лекар, не бива да се предприема самолечение, не бива да се прибягва и до необоснован прием на антибиотици. За поставяне на диагнозата вече има много бързи, точни и евтини лабораторни тестове за грип, които  подпомагат максимално констатацията на лекаря и старта на адекватното лечение, категорична е д-р Анелия Гоцева.

Всичко за грипа

Правилното и ефективно лечение на грипа изисква прилагане на противовирусни препарати, какъвто е например римантадин хидрохлорид - изпитано средство в клиничната практика с широко приложение, медикамент с специфично противовирусно действие срещу грипен вирус тип А, който е доминиращият. Механизмът на действие е свързан с потискане на вирусното размножаване в ранните фази на инфекцията. Римантадин хидрохлорид се отличава с много добър профил на безопасност и ефективност, понася се добре и може да се намери в аптеките на сравнително ниска цена. Прилага се за лечение и профилактика на грип А в съответния дозов режим при възрастни и деца над 7 години. Терапевтичното му приложение трябва да започне не по-късно от 48 часа от появата на първите симптоми, което скъсява продължителността на боледуване, обуславя по-леко протичане и предотвратява развитието на усложнения. Препаратът се използва и в профилактични схеми - препоръчително е приложението му веднага след контакт с болен, особено при обявена грипна епидемия.

Лечението при грип изисква прилагане на противовирусни средства и трябва да се започне максимално рано. Противовирусните препарати са най-ефективни, когато биват приложени в първите един-два дни от началото на заболяването. Включването на антибиотична терапия е обосновано само в случаите на подозирана вторична бактериална инфекция.

Както профилактиката на грипа, така и навременно започнатата противовирусна терапия снижават значително опасността от тежко протичане на заболяването, от развитие на различни тежки грипни усложнения, някои от които могат да доведат и до смърт, подчертава д-р Гоцева.

Да посрещнем грипната вълна подготвени

 

Сподели във Facebook