Здраве

24 Октомври 2022

credoweb bg

Здравните власти алармираха, че тази зима се очаква сериозна грипна вълна. Първо, заради понижения обществен имунитет спрямо грипния вирус по време на пандемията. Второ, поради тревожните данни от Южното полукълбо. Австралия и Нова Зеландия се сблъскаха наскоро (когато при нас беше лято, a при тях - зима) с най-силната си грипна епидемия от 5-6 години насам. Ситуацията там може да е предупреждение за това какво може да стане и у нас, в Северното полукълбо.

„В момента експерти на Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията обсъждат дали тази година ще има грипна епидемия. Стига се до извода, че ще има - на база опита на Южното полукълбо.

В Австрия се появи епидемия от грип А, която е сравнима или малко по-ниска от проявите на грип А преди коронавирусната пандемия. Същото в по-малка степен стана в Южна Африка и в Латинска Америка“, подчерта проф. Тодор Кантарджиев, изтъкнат микробиолог, епидемиолог и имунолог.

За момента в България, на Балканите и в Европа е спокойно

Прогнозата е първите случаи на грип в нашата страна да се изолират през ноември, през декември броят на новозаболелите да се увеличи, а пикът да настъпи през януари или февруари.

Лекарите са категорични, че не бива да омаловажаваме опасността от сезонния грип, след изпитанията за имунитета дори можем да боледуваме по-тежко.

Заболяването започва рязко, трудно може да се „изкара на крак“

Грипът е силно заразна инфекция. За разлика от коронавируса и другите респираторни инфекции, той настъпва внезапно и поваля изведнъж. Названието му идва от френската дума gripe – сграбчвам, като напълно отговаря на същността му, оплакванията се появяват в рамките на часове. Характерни за него са:

Човек няма сили да стане от леглото, няма желание да се храни и да пие течности. Симптомите са най-изявени през първите 4-5 дни, след което в преобладаващата част от случаите следва оздравяване.

Най-чести грешки

Подценяването на грипа и самолечението с антибиотици са най-честите грешки, които допускат пациентите. Защото грипът е сериозно и опасно заболяване, а усложненията може да настъпят сравнително бързо. Те могат да бъдат от страна на дихателната, сърдечносъдовата, нервната система (бронхит, отит, синузит, пневмония, миокардит, менингит и др.). Затова потърсете лекар, вместо да пиете с шепи лекарства срещу болките и температурата. Не посягайте и към антибиотика, без да сте се консултирали предварително. Първо трябва да се потвърди, че се е насложила бактериална инфекция.

Пиенето на антибиотици, които всъщност не лекуват вируса, без изследване само повишава риска от резистентност. А това може да затрудни последващото лечение.

Правилно лечение на грип

Правилният подход при настъпила вече инфекция с грип е още в самото начало да се вземе противовирусно средство.

„Например римантадин хидрохлорид. Той е ефективен, повлиява директно вируса, но трябва да се приема по възможност през първите 36 часа от появата на първите симптоми“, казва проф. Кантарджиев.

Освен за лечение, според специалиста римантадин хидрохлорид е много подходящ и за профилактика на грипа.

CredoWeb е социална платформа за здраве, която свързва лекари и пациенти. Предлага експертна информация за здравето и интерактивна комуникация.

Сподели във Facebook