Експерти от Emergency Care Research Institute съставиха списък на потенциалните заплахи за безопасността на пациентите през 2019 г. Според специалистите най-опасни за здравето на хората ще бъдат хакерските действия. Те са способни да причинят сериозни проблеми в работата на информационните системи. Статистиката показва, че през последната година и половина хакерите са се активирали, а това е много опасно за здравето на хората, които са в клинични условия.

Болничните матраци са на второ място по риска, който носят за здравето на пациентите. Експертите отбелязват, че тези матраци са заплаха заради опасността от различни инфекции поради нестарателното им почистване. На трето място се класират хирургическите консумативи, които често се забравят в тялото на пациента след провеждането на операцията.

Неправилната настройка на чувствителната апаратура създава още една опасност за здравето на пациентите.

На последно място е използването на гъвкави медицински ендоскопи за провеждането на различни изследвания. Дезинфекцията им според предписаната технология е задължителна, но често се пренебрегва. Затова различни инфекции могат лесно да се предадат от пациент на пациент.

Сподели във Facebook