Д-р Тихомир Горчев, началник на Отделението по ревматология във ВМА, Плевен

В ревматологията най-често се срещаме с артрозните заболявания, износване на ставите – гонартроза (на коленните) и коксартроза (на тазобедрените). Това става с напредване на възрастта, с увеличени физически натоварвания. Можем да сравним ставния апарат с машина – колкото по-дълго работи, толкова повече се износва. Хората усещат болка, скованост, както и подуване, хрущене – това е точно износването на коленните стави.

Първият признак на износване е болката – тогава личният лекар би трябвало да насочи пациента към специалист и своевременно лечение. За да се диагностицира проблемът, първо трябва да се направи рентгенова снимка на засегнатата зона, за да се види какви са костните увреди и при необходимост и възможност да се направи и ехографско изследване, което е също много информативно – тъй като рентгенът показва твърдите структури, а ехографът показва меките (сухожилия, връзки).

При жените по-масово се наблюдава износването на ставите, наследствеността също има значение, както и начинът на живот. За съжаление българите масово отлагат посещението при лекар още когато страданието се появи, в началните етапи. Обикновено търпят болката до момента, когато процесът е вече напреднал и възможностите за повлияване са по-ограничени. Най-доброто, което се прави навсякъде по света, е профилактиката.

В началния стадий на износване на ставите най-подходящи са хондропротекторите. Това е група медикаменти, които, най-общо казано, подсилват, подхранват, стабилизират ставния хрущял, забавят в голяма степен артрозния процес, дори в повечето случаи при продължителна употреба могат да възстановят хрущяла и човек спокойно си служи със засегнатия крайник. Препарат с много добър ефект от тази група е „Хондросейв“ – в моята практика той доказа отлични резултати при пациентите, на които съм го препоръчал. При употреба за период, не по-кратък от 3 месеца, болката и сковаността значително намаляват, също „пукането“ в ставата, пациентите се движат по-уверено.

Всъщност, откакто съществува медицината, винаги са се използвали хондропротектори под различна форма. И в народната медицина в цял свят хората на принципа проба-грешка са установявали кои билки и продукти помагат на ставите. Но с напредването на науката, с откриването на състава на костите и хрущялите и механизма на техното функциониране се установява точно кои съставки и в какви количества са необходими за ставните структури. Тези вещества в съответните количества се таблетират и се внасят в организма в готов, чист вид, за да може тялото да ги усвоява и използва.

Съветваме хората с начално износване на ставите освен приема на хондропротектори да ограничат тежките физически натоварвания – това е основният рисков фактор, който води до задълбочаване на проблема. Друго много важно нещо – винаги го споделям с пациентите – това е намаляването на наднорменото тегло. От коляното нагоре всеки килограм се умножава по три – това е тежестта, която поема всяко коляно при всяка крачка. Представете си за какво огромно натоварване става въпрос с течение на месеци и години. То води до сериозни поражения на коленете. Така че всеки килограм по-малко е от голяма полза за коленете.

Ако ставите са засегнати, не трябва да се ограничава движението, важно е да не се прекалява, натоварването да е разумно, умерено. Трябва да се търси златната среда. Защото, ако например се стигне до другата крайност – обездвижване, - при възрастните хора, които имат и други заболявания, може да се стигне до тежки усложнения.

Не бива да подценяваме и доброто повлияване на тези заболявания от балнеолечение и физиотерапия.

Сподели във Facebook