Здраве

16 Септември 2016

11236

Животът днес

Хумусът е традиционна храна от близкоизточната кухня, която става все по-популярна и в други страни. Той се приготвя от сварен и смачкан нахут, сусамов тахан, лимонов сок, чесън, зехтин, сол и оцет. Сервира се като разядка, може да се използва като дип за крекери или да се маже на филия.

„Хумус“ е арабската дума за нахут. Това вариво се култивира от 7000 години и се готви в Близкия изток и средиземноморските страни. Има различни сортове нахут – бежов, зелен, черен и червен.

Основната съставка на хумуса е нахутът, но понякога той се прави от някои други варива, като например сладки картофи или тиквички.

Традиционният хумус е беден на вредни мазнини и калории и не съдържа захар. Той е богат на протеини и дава енергия, но от него не се напълнява.

Мазнините в хумуса са полезни, те са поли- и мононенаситени. Според учени от клиниката Майо този тип мазнини помагат за подобряване на нивото на холестерола, за намаляване на риска от сърдечносъдови заболявания и контролиране на кръвната захар.

В една чаша хумус има около 15 грама фибри, които помагат за контрола над теглото и за стабилизирането на кръвната захар.

Според едно изследване хората, които консумират редовно нахут или хумус, имат по-нисък индекс на телесната маса и по-малка обиколка на талията. Те са с над 50% по-малко застрашени от затлъстяване и висока кръвна захар в сравнение с тези, които не употребяват нахут.

Хумусът намалява риска от рак, защото помага за правилното делене на клетките. Като всички храни, които съдържат фолиева киселина, хумусът предпазва от колоректален карцином. Според учените диетичните фибри в него засилват растежа на полезните бактерии в дебелото черво. Освен фолиева киселина хумусът съдържа много витамини и минерали, включително витамин К, цинк, желязо, магнезий и витамин С.

Хумусът е много здравословен, но той не трябва да се яде в големи количества. Въпреки че е беден на мазнини, той съдържа калории – около 408 в една чаша. Това не е много, но трябва да се пресмятат и калориите от другите порции.

В една чаша хумус има около 15 грама фибри, които съставляват 59% от препоръчителната дневна доза. Прекаляването с хумуса може да причини стомашни проблеми и разстройство. 

Сподели във Facebook