Здраве

22 Април 2014

2138

Животът днес

И нередовното пушене на марихуана е вредно

Учени от Югозападния университет в щата Илинойс в сътрудничество с колеги от Харвардския медицински институт установиха, че дори и при нередовна употреба на марихуана се наблюдават потенциално опасни изменения в някои части на мозъка на подрастващите. Тези дялове са свързани с мотивацията и емоциите, изтъкват от екипа на д-р Ханс Байтер. „Ние открихме изменения в някои части на мозъка на 18-25-годишните след употреба на марихуана. С тези изменения шега не бива!”, заяви Байтер, един от ръководителите на проучването.

Били констатирани промени във важните мозъчни области като амигдалата и Nucleus Accumbensis при младежи, които изпушват между една и седем цигари с марихуана седмично. Изследователите открили промени в обема, формата и плътността на тези области на мозъка. „Според нас това са ранните признаци, които по-късно ще се развият като липса на мотивация и липса на концентрация при достигането на целите”, коментира д-р Байтер.

Проучването опровергава някои твърдения на хората, които са привържениците на легализирането на марихуаната, според които тя е много по-безвредна за здравето, отколкото алкохола. Според Байтер медицинското използване на този лек наркотик трябва да бъде разрешено само на пациенти над 30 години за смекчаване на болката от хронични заболявания. Върху подрастващите тя има отрицателен ефект, тъй като техните мозъци са още в стадий на развитие.

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 97