Здраве

25 Септември 2015

1925

Петър Галев

Мозъкът е най-чувствителният на липсата на кислород орган. Когато неговите клетки – невроните, останат без кръв над 2 – 3 часа, се увреждат невъзвратимо. Основният проблем при вече настъпил инсулт е неговото късно разкриване. Това драстично намалява шанса за преживяване на инцидента и за минимизиране на пораженията.  Овладяването на основните причини за мозъчния удар е свързано с контрол над няколко фактора:

 

  • Високо кръвно налягане. Стойностите могат да са много над нормата от 120 – 135 на 80 – 85 мм живачен стълб, без човек да разбере това в продължение на години.  Измервайте кръвното си налягане поне веднъж месечно сутрин още преди да станете от леглото. Ако в продължение на 10 дни отчитате високи стойности, отидете на лекар и ако той ви предпише медикаменти, следвайте предписанието.
  • Лош липиден профил. Докато хипертонията може и да даде някакви оплаквания или да се хване лесно с апаратчето, то високият холестерол е напълно ням. Нищо не подсказва, че в кръвоносните съдове бушува лепкав враг, който постепенно ги задръства, докато един ден се стигне до пълно запушване. Тогава чак разбираме, че сме болни, но вече сме с инфаркт или инсулт или пък с някои от по-екзотичните прояви на процеса като мезентериална тромбоза (инфаркт на червата, по правило по-смъртоносен от сърдечния), непроходимост на артериите на долните крайници и т.н. Изходът е веднъж годишно да се проверява липидният статус. Ако не е добър, специалист ще прецени дали има нужда само от промяна в хранителните и двигателните навици или и от лекарства.
  •  

  • Висока кръвна захар. Лошата новина е, че и в момента много хора не подозират, че имат диабет. Диабетът е заболяване, което също стои здраво в основите на инсулта и инфаркта. Затова проявете отговорност  отговорност към себе си и проверка на захарта на гладно чрез леко боцване на пръста и лабораторна проба. Ако процесът се хване на ниво преддиабет, може и да се стопира.
  • Аритмия или така нареченото предсърдно мъждене. Само по себе си то рядко е животозастрашаващо, но когато е засегнало сърцето, създава условия в сърдечните кухини да се образуват съсиреци, които в един момент „се изстрелват“ и попадат на лотариен принцип в някой важен орган. Мъжденето по правило се среща предимно при по-възрастните хора, но и те могат да нямат особени оплаквания. Все пак висок неравномерен пулс, умора, задъхване, чувство на прескачане на сърцето - това са сигналите, на които непременно трябва да се обърне внимание. Ако мъжденето е постоянно, може да се улови с елементарна кардиограма. Когато се явява от време на време, трябва да се направи холтер – 24-часов запис на ЕКГ. Пристъпното предсърдно мъждене е дори по-рисково за инсулт, отколкото постоянното. Ако се установи, има специални лекарства, които не позволяват на кръвта да се съсирва лесно и така човек се пази от мозъчен удар, причинен от този тип аритмия.

 

Още за инсулта, симптомите му, факторите, които играят решаваща роля и профилактиката, четете в брой 160 на "Животът днес"

Сподели във Facebook