Здраве

7 Декември 2019

Животът днес

Гладуването в продължение на 14 часа в денонощието намалява опасността от инсулт, диабет и сърдечносъдови заболявания, като помага на хората със затлъстяване да отслабнат и да понижат нивото на захар в кръвта си.

Проведено наскоро изследване доказа ползата от т.нар. интервално гладуване, което през последните години е много модерно. Някои негови разновидности са прекалено строги и следването им е много трудно, но други са по-реалистични и дават добри резултати. Учени от Калифорнийския университет установиха, че отказът от храна в продължение на 14 часа е достатъчно полезен, защото понижава опасността от хронични заболявания, свързани с метаболитния синдром. За да докажат предположението си, специалистите провели експеримент с 19 души, страдащи от метаболитен синдром, повечето от които били със затлъстяване. В продължение на 14 часа те не консумирали нищо, което довело до намаляване на теглото им, както и на подкожните мазнини. При много от тях се подобрили показателите на захар в кръвта и на кръвното налягане.

Всичко това доказва, че периодичното гладуване може да намали риска от инсулт, диабет и сърдечносъдови болести. Две трети от участниците в експеримента заявили, че ще продължат да следват този начин на хранене, който не е особено сложен за тях, пише The Daily Mail.

Сподели във Facebook