Отново е лято, но преди да замирише на море, за студентите настъпва усилно време. Поколенията се сменят, с тях модата, възприятията за света, технологиите - всичко се променя ... само студентският стереотип по време на сесия демонстрира желязна устойчивост десетилетия наред. Накратко описан, той слива деня и нощта, като сънят е почти елиминиран от сметката, храненето е нередовно, набързо, напрегнато, за движение и спорт време не е предвидено по презумпция. 

Невролозите твърдят, че преумората, прекарването по 18-20 часа над учебника или пред компютъра са голяма грешка, защото работоспособността в един момент рязко спада, а заедно с това и възможността да се възприема и запаметява. С други думи, преумореният мозък не само не работи ефективно, но вместо информация трупа все повече умора. Идва момент, в който вече нищо не може да се запомни, капацитетът е изчерпан, няма къде да се „складира“ прочетеното. Тъй като всеки организъм е една строго индивидуално функционираща система, оптималният режим на работа и почивка трудно може да бъде определен, програмиран и универсално препоръчан, но е наистина съществено важно да се регулира редуването на ученето и съня. 

Важно е обстоятелството доколко мозъкът е трениран, дали е приучен към интензивна, редовна работа през цялата година, или се впряга изведнъж на пълни обороти само когато започне изпитната сесия. 

Специалистите винаги отчитат и следната особеност - че за разлика от хората на физическия труд, които приключват работа в края на деня и могат да почиват пълноценно с абсолютно различни занимания, при умствения труд този процес не спира практически никога, мозъкът не се освобождава рязко от работния цикъл, не може да отпочине и следствието твърде често е безсъние. Това става и при студентите - дори и когато не учат в момента, мозъкът им остава ангажиран с мисълта за съответния предмет, притеснението за подготовката, за самия изпит и т.н. 

Междувременно изтощението от нарушения, нередовен и недостатъчен сън се натрупва, защото през сесията изпитите почти се застъпват, няма дори време за пренастройка от един предмет към друг. Важно е по време на подготовката - било с учебник или пред компютъра - да се правят кратки почивки с раздвижване - примерно поне на всеки два часа, да се пият повече течности и да се приемат по-леки храни. Много подходящи са ядките, рибата, яйцата, защото съдържат вещества и микроелементи, естествено стимулиращи умствената дейност. 

По време на сесия не се препоръчва злоупотребата с напитки, в които има голямо количество кофеин. Това може да предизвика нарушения в съня и прекомерна напрегнатост, която от своя страна вкарва неусетно в омагьосан кръг и може да доведе до изтощение и дори до емоционален и физически срив. 

Не бива да се пропуска редовното приемане на течности – увеличеното им количество стимулира концентрацията и пропъжда главоболието. Най-добрият избор в горещите - и в прекия, и в преносния смисъл на думата - изпитни дни са пресните сокове, минералната вода, зеленият чай. В периоди на усилен умствен труд са много необходими витамини от групата В, така че за менюто по време на сесия са препоръчителни на първо място овесени ядки, мюсли, елда, ориз, пълнозърнест хляб. На масата по време на сесия трябва да присъстват и млечните продукти –  сирене, извара, кисело мляко. Цитрусовите плодове доставят голямо количество витамин С - той също е от значение в процеса на запаметяване, особено важен, когато до изпита остават само броени дни или часове. 

Има и други, по-малко известни, но доказано ефикасни начини за поддържане на умствения тонус – като чай от кимион (две чаени лъжички се заливат с чаша гореща вода и се оставят да престоят) или суров кромид лук. На помощ, разбира се, идват и най-съвременни средства, които можете да намерите в аптеките. Препаратът „Амбинор“ е такава специално създадена формула, уникална по състава си комбинация от жизненоважни за всеки организъм вещества – аргинин аспартат, магнезий и витамин В6, – на които се дължи и забележителната му енергизираща сила. Важно е да се знае, че тонизиращият, неутрализиращ умората и изтощението ефект се постига по естествен път, без странични действия, и то с приемането на препарата дори само веднъж дневно.

 

 

Сподели във Facebook