Японски учени установиха, че кафето съдържа вещества, които могат да потиснат развитието на рака на простатата. Става въпрос за растителни сигнални молекули – кафестол и кавеол, които в експерименти с лабораторни мишки са показали мощни противоракови свойства.

Учените отдавна търсят начини да се унищожат раковите клетки в началния им стадий на развитие, защото оцеляването на пациентите пряко зависи от времето, когато е открит онкологичния процес. Затова и мъжете имат много по-голям шанс да победят рака на простатата, ако той е отстранен съвсем рано.

Според авторите на най-новото изследване кафето е привлякло вниманието им, след като анализирали статистическите данни за честотата на рака на простатата. Било установено, че мъжете, които редовно употребяват кафе, по-рядко страдат от онкологичното заболяване. Оказало се, че любителите на ободряващата напитка с 11% по-рядко се сблъскват с рака на простатата.

„Комбинацията между кафестол и кавеол забави почти два пъти ръста на най-нелечимите форми на рака на простатата. А що се отнася до по-малко упоритите видове, високите концентрации на тези компоненти в кафето напълно унищожиха всички ракови клетки в епруветките още през първия ден на наблюдението“, съобщиха изследователите.

Учените се надяват тяхното откритие да помогне за създаването на първото лекарство срещу видовете рак на простатата, които не се поддават на традиционните терапии.

Сподели във Facebook