Според статистиката 13% от населението на планетата страдат от недостиг на витамин D. Този процент обаче може да се увеличи заради пандемията от коронавирус и препоръките хората по-рядко да напускат домовете си. Това ограничава достъпа им до слънчевите лъчи, които са основен източник на витамин D. Според специалистите има и други начини хората да си набавят така необходимия витамин, чийто дефицит може да доведе до сериозни здравословни проблеми.

Мазни видове риби

Те са много богати на витамин D. Например 100 г сьомга може да покрие половината от дневната потребност на човешкия организъм от този витамин. Специалистите препоръчват на хората по-често да употребяват мазни видове риба, както и морски деликатеси.

Гъби

Другият богат източник на витамин D са гъбите. Те, както и хората, могат самостоятелно да изработват този витамин под влиянието на слънчевите лъчи. За предпочитане са горските гъби.

Яйчен жълтък

Ако искате да избегнете дефицита на витамин D, консумирайте яйца и най-вече жълтъка им.

Хранителни продукти с добавен витамин D

Тъй като недостигът на витамин D е проблем на много хора, някои производители (особено на мляко) обогатяват продукцията си, като го добавят допълнително.

Сподели във Facebook