Голяма част от пушачите искат да откажат цигарите, но по една или друга причина не могат. Не им помагат нито информациите за вредата от никотина, нито новите опаковки на тютюневите изделия, които показват до какво води пушенето. Затова им предлагаме съветите на специалистите за най-ефективните начини, по които подвластните на опасния порок могат да се разделят с него.

1. Изведнъж и завинаги

Според статистиката 75% от пушачите се опитват сами да преодолеят зависимостта си, използвайки начина „веднъж и завинаги“. За съжаление при много от пушачите резултатът не е оптимистичен.

2. Поведенчески метод

Желаещите да откажат цигарите могат да се обърнат към психолог, който ще им помогне да се справят с проблема чрез когнитивно-поведенческа терапия. Специалистът ще определи ситуациите, при които възниква силна необходимост от никотин, и ще посъветва как да се справите с тях без цигарите.

3. Заместителна терапия

Тя се състои в това, че организмът ви ще получава никотин не чрез цигарите, а по други начини – никотинови лепенки, дъвки, електронни цигари и др. Много е важно по време на заместителната терапия да получавате поддръжката на околните. Специалистите обаче не препоръчват този метод, защото съществува риск да се запази никотиновата зависимост, но в друга форма.

4. Чрез медикаменти

Това е иновативен метод, при който се приемат съвременни лекарствени препарати, предписани от лекар, които могат да блокират определени рецептори в главния мозък. Това позволява постепенно и безпроблемно да се справите със зависимостта си.

5. Комбиниран метод

Специалистът може да избере най-подходящите за вас методи, които да използвате в комбинация. Смята се, че съчетаването на няколко терапии е максимално ефективно.

Още по темата

Съвсем наскоро учени от Аржентина проведоха изследване и установиха, че бананите могат да помогнат на хората да се откажат от вредния навик. Според експертите три банана на ден намаляват броя на изпушените цигари наполовина и понижават риска за връщане на зависимостта.

Сподели във Facebook