Известно е, че психичното здраве е не по-малко важно от физическото, но повечето хора пренебрегват този факт. По време на епидемия обаче изолацията вкъщи и заплахата от зараза може да наруши душевния ви мир. Затова специалистите са определили няколко признака, по които можете да се ориентирате, че нямате проблеми с психиката.

Способни сте да контролирате емоциите си

Здравият човек умее да държи под контрол чувствата и емоциите си, когато общува с други хора. Даже и да не е съгласен със събеседника си, той не става агресивен и не тръгва с юмруци да доказва правотата си.

Можете да бъдете честни със себе си

Ако сте способни да преценявате самите себе си обективно, както и действията си, вие сте психично здрави. Това позволява по-често да правите правилния за вас избор и да не страдате от вътрешни конфликти.

Готови сте да приемете противоположна гледна точка

Здравите хора знаят, че по света съществуват много мнения за едни и същи неща. Те са готови да приемат доводите на опонента си и се стараят да погледнат на ситуацията от друга страна. За тях не е проблем да признаят, че не са прави.

Доволни сте от себе си

Хората със здрава психика приемат себе си такива, каквито са. Те не изпитват постоянно недоволство от себе си, виждат недостатъците си и признават слабите си страни, но са готови винаги да се променят в положителна посока и не се опитват да приличат на другите.

Не се страхувате да напуснете зоната на комфорта си

Психично здравите хора са уверени, те вярват в себе си и в собствените си сили, обективно преценявайки възможностите си. Това им позволява да излязат без проблеми от зоната на комфорта си и да поемат рискове.  Не се страхуват да загубят и да направят няколко опита, докато постигнат целите си.

Сподели във Facebook