Съвременният човек прекарва все повече време в небето, т.е. в самолета. За едни честите и продължителни полети са свързани с работата, за други – възможност да видят далечни страни и континенти, да отдъхнат на райските острови в океана.

Смяната на часовите пояси обаче е сериозно изпитание за организма, което може да предизвика нарушения в биоритмите. Как може да преодолеете по-бързо и безболезнено негативното въздействие на дългите полети.

Десинхроноза е научното название на нарушенията в биологичния часовник. Състоянието е типично за пасажерите на трансконтиненталните полети. То се появява при бързата смяна на няколко часови пояса. Биоритмите се променят и физиологичните процеси в организма минават на необичаен режим. Хората стават раздразнителни, отпуснати, невнимателни, а работоспособността им се понижава.

Доколко ще бъде изразена десинхронозата зависи от направлението на полета. Пътят на изток се понася по-тежко от пътя на запад. Най-лошо понасят дългите пътешествия възрастните и децата, а най-лесно хората под 30 години.

Днес лекарите смятат десинхронизацията на вътрешните биоритми за един от факторите, водещи до депресия.

Признаци на десинхронозата:

  • Нарушения в съня. Това е главният признак. При промяна на обичайния ритъм на сън и бодърстване организмът се нуждае от време за адаптация, като то е доста индивидуално – обикновено от 7 до 14 дена, които повечето хора в отпуска нямат.
  • Слабост, бърза уморяемост, понижаване на работоспособността.
  • Нарушения в паметта, разсеяност.
  • Хронична умора.

Как да си помогнете:

 * Създайте си дневен режим и се придържайте към него, хранете са в точно определено време.

* Когато пътувате на изток, предварително приспособете организма си като лягате час-два по-рано от обикновено. Ако се движите на запад, лягайте малко по-късно.

* За да привикнете по-бързо с новия график, откажете се да спите в светлата час на денонощието.

* Помагат и препарати, съдържащи мелатонин.

* Не планирайте сериозни ангажименти или дълго обикаляне из забележителностите още пред първия ден.

* Наспете се добре преди пътуването.

* Употребявайте продукти, съдържащи голямо количество желязо и необходимите аминокиселини. Натоварването върху организма по време на дългия полет го изтощава и увеличава риска от появата на анемия. Включете в менюто си морски дарове, месо, черен дроб, сушени плодове, бобови култури, яйца, нарове.

Сподели във Facebook