Здраве

25 Ноември 2014

5913

Животът днес

В момента периодът на годината е такъв, че вирусните заболявания зачестяват, това е особено забележимо от началото на ноември. В кабинета ми идват всекидневно поне 10 мои пациенти с оплаквания, характерни за вирусна инфекция. Най-често става въпрос за изразена отпадналост, адинамия, болки по ставите и мускулите, чувство за „разбитост“, нерядко това е съпроводено и с температура. Засега още грип няма, преобладават изявените с хрема, болка в гърлото, мъчителна и бавно отминаваща кашлица вирусни заболявания.

Първата ми препоръка в тези случаи е да се остане вкъщи за 5-7 дни, да не се ходи на работа. Освен че това ограничава разпространението на вирусите в съответния работен екип или по-голям колектив, домашното лечение категорично ускорява оздравяването и намалява значително риска от допълнителни усложнения. А те не са толкова редки – говоря за бронхити, пневмонии също. Ако човек ходи болен на работа, той е не само непълноценен, но симптомите отшумяват по-бавно и възстановителният период се удължава. При домашното лечение е по-лесно и да се изпълнят препоръките, които даваме в такива случаи – повече покой в проветрена стая, много топли течности, витамини, плодове, зеленчуци, по-леки храни.

Обяснимо при децата, които са в постоянен контакт в детската градина или в училище, вирусите се разпространяват лесно. При тях по-често този тип инфекции протичат с висока температура, кашлица, обилна хрема.

Има пациенти, които търсят консултация веднага, други предпочитат да се лекуват няколко дни сами с медикаменти, препоръчани в аптеката. Моята практика показва, че за пациента е най-добре да отиде при своя личен лекар още в началото на неразположението, защото много често не е лесно да се преборят вирусите със самолечение. Тези заболявания не бива да се подценяват, а само лекарят ще прецени според цялостното здравословно състояние на пациента не само подхода за лечение, а и дали и какви изследвания са необходими и в кой момент. Важно е също заболяването да бъде проследено, за да се предотвратят усложнения. Аз викам пациентите си след 3-4 дни за преглед и преценка на терапията. 

При вирусните заболявания във връзка с адинамията, след евентуален прием на антибиотици и т.н. човек се чувства изтощен, отслабнал. Тук добър помощник ми е препаратът Амбинор, с който работя отдавна и имам добри отзиви от пациентите. Общото им състояние се подобрява много по-бързо и периодът на възстановяването след боледуване е съкратен. Препаратът е много сполучливо и ефикасно съчетание на аминокиселината аргинин с магнезий и витамин В6. Използвам този продукт не само при възстановяване след прекарана вирусна инфекция, а при доста широк спектър състояния.

Примерно за регулиране обмяната на веществата при хора, които дълго време са спазвали диетичен режим, при хора, подложени на силна физическа и психическа преумора, в периоди на интензивна и напрегната работа, при активно спортуващи. Много добре се чувстват след прием на Амбинор и по-възрастни пациенти, които имат паметови нарушения, със съдови проблеми и т.н. Опаковката на продукта - силиконови ампулки - е много удобна за ползване, приятен е и на вкус. Препаратът няма никакви странични действия и може да бъде приеман от всеки.

 

Сподели във Facebook