Здраве

10 Септември 2021

Животът днес

Според статистиката най-много дълголетници живеят в отделни региони на Италия, Япония и американския щат Калифорния. Известно е, че здравето до голяма степен зависи от продуктите, които хората употребяват, затова учени анализираха хранителните навици на жителите в тези страни и откриха общи черти. Кое свързва менюто на столетниците по света:

Фасул

Повечето дълголетници много често консумират фасул. Той е изключително полезен за здравето, достъпен е и е отличен източник на растителни белтъчини и фибри. Употребата на фасул позволява да се контролира теглото, да се намали рискът от голям брой заболявания и се отразява благотворно  върху дейността на стомашно-чревния тракт.

Кръстоцветни зеленчуци

Към тази група принадлежат броколито, карфиолът и зелето. Те съдържат натурални съединения, които са полезни за сърдечносъдовата система. Богати са на микроелементи, витамини и др. вещества, които могат да намалят риска от появата на някои видове рак.

Ядки

Експертите препоръчват да следваме примера на дълголетниците и всеки ден да употребяваме около 60 г ядки, което е близо две шепи. Всички ядки са полезни, но на първо място са орехите, шамфъстъкът и бадемите.

Вода

Италианците и японците обичат да пият чай и кафе. Те винаги следят в организма им да има достатъчно течности. Употребяват и много вода, като избягват подсладените газирани напитки, които съдържат големи количества захар, оцветители и други вредни вещества.

Минимум захар

Дълголетниците от споменатите страни много внимателно се отнасят към употребата на захар. Най-често те напълно я изключват от менюто си.

Минимум месо

Растителните продукти са ключът към здравия и дълъг живот. Дълголетниците не се отказват напълно от месото, но го консумират рядко. Основните белтъчини си набавят от зеленчуците, соята и тофуто.

Добро настроение

Дълголетниците като правило са позитивно настроени към живота. За тях е типично доброто настроение. Според тях това има огромно значение за правилното функциониране на всички органи.

Сподели във Facebook