Здраве

3 Ноември 2014

3308

Животът днес

Как стареят нашите очи?

Д-р Елена МЕРМЕКЛИЕВА, офталмолог

С напредване на възрастта се променят всички структури на окото. Докато някои промени можем да приемем за нормални, то други са опасни за зрението.
Като нормална проява за хора след 40-годишна възраст се приема пресбиопията  - невъзможността за ясно виждане наблизо. При някои се проявява и т. нар. „скрито далекогледство”, което изисква корекция на зрението както за близо, така и за далече. Очила, контактни лещи или оперативна корекция могат да решат проблема в зависимост от желанието на пациента.

„Сухото око” е друга проява на физиологично стареене, дължи се на намаляване на слъзната секреция, много често срещана е при жени в менопауза или при употребяващи някои лекарства. При този проблем се използват изкуствени сълзи, при тежки случаи  се поставят и слъзни тапички, спиращи оттичането на сълзите.

Катарактата е уплътняване на лещата, често срещано състояние сред възрастните. Решението са съвременните минимално инвазивни хирургични методи с имплантиране на изкуствена леща.
Отлепването на стъкловидното тяло може да се приеме за нормална проява на стареенето, стига да не води до усложнения. С възрастта то губи гелообразната си структура и се втечнява, отдалечава се от ретината. Пациентите виждат „светкавици” и движещи се „черни точки” пред окото. Специалист трябва да огледа периферията на ретината за дегенеративни промени, които могат да се профилактират, за да се избегне отлепване на ретината - тежко, застрашаващо зрението състояние.

Сред сериозните заболявания, чието нелекуване води до слепота, е глаукомата. Честотата й се увеличава с напредване на възрастта. Често тя протича почти безсимптомно и човек разбира, че е болен, едва когато случайно затвори едното си око и се окаже, че не вижда. В този стадий медицината е вече безсилна. Открита навреме обаче, глаукомата може да се контролира чрез медикаментозно, лазерно или оперативно лечение. Има много съвременни методи, които позволяват откриването й, когато няма или има минимално засягане на функцията на окото.

Макулната дегенерация е от честите причини за загуба на централното зрение сред възрастните. Има две форми – суха и влажна. Терапиите според конкретния случай включват диета, хранителни добавки, съдържащи важните за окото лутеин и зеаксантин, още - лазерно лечение, поставяне на интравитреални инжекции с инхибитори на ангиогенезата, оперативно лечение. Лечението на това заболяване е продължително, скъпо, понякога и недостатъчно ефективно.
С възрастта се увеличава и честотата на много общи заболявания, които влияят на функцията на окото, като захарния диабет, артериалната хипертония, атеросклерозата и др.

Диабетната ретинопатия е тежко усложнение, засягащо малките съдове на окото, което, нелекувано, води до много усложнения и дори до слепота. Заедно с компенсирането на кръвната захар очният преглед е необходим, за да се уловят още първите промени и да се третират своевременно.
Счита се, че промените в съдовете на ретината при артериална хипертония са аналогични на тези в съдовете на мозъка, миокарда и други. Чрез офталмоскопия може да се проследи артериалното налягане, методът дава възможност за in vivo наблюдаване на съдовете, за преценка на степента на измененията.

Нелекуваната артериална хипертония, както и атеросклерозата могат да доведат до редица съдови инциденти в ретината, в зрителния нерв или кората на мозъка, като оклузия на централната артерия или вена и техните клонове, до исхемична оптикопатия, както и поява на очни симптоми, придружаващи неврологичните поражения при мозъчносъдов инцидент. Диагностицирането и лечението на тези състояния трябва да стане максимално рано, за да има шанс за запазване функцията на окото, а при мозъчносъдови инциденти – възможност за преживяемост. Много важни са контролът на артериалната хипертония и профилактиката на атеросклерозата - контрол на липидите в кръвта, кръвната захар, намаляване на телесното тегло, увеличаване на физическата активност. В тези случаи още при начални изменения е препоръчителен прием на съдоразширяващи и на подобряващи оросяването средства като например на препарата „Гинкофол”.

Други признаци на стареене на окото са намаляване на размера на зеницата, по-мудната реакция на светлина, търсенето на повече светлина за четене, намаляване на цветоусещането, по-изразено за синия цвят, загубата на периферно зрение. Но това са изменения, с които можем да се примирим. Налага се само да бъдем по-внимателни в ежедневието си, за да се наслаждаваме пълноценно и на този етап от живота, който също има своите прелести.

За контакт с д-р Елена Мермеклиева:   0888 89 18 60



 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 121