Известно е, че начинът на хранене трябва да се променя с възрастта и с напредването на годините има все по-голямо значение за доброто здравословно състояние. След 60-годишна възраст в организма настъпват промени и менюто трябва да е съобразено с тях. Кои продукти препоръчват специалистите:

Плодове

Според резултатите от изследване, публикувани в списание Annals of Neurology, употребата на боровинки и ягоди помага да се забави понижаването на когнитивните функции при възрастните хора. Според учените това е свързано с флавоноидите, които се съдържат в тези плодове. Те са богати още на антиоксиданти и вещества, които имат противовъзпалителни свойства.

Яйца

С годините нараства опасността от дефицит на витамин D, защото кожата губи способността си да го синтезира под въздействието на слънцето. Затова хората над 60-годишна възраст трябва да употребяват продукти, богати на този витамин. Един от основните му източници са яйцата и най-вече жълтъците.

Банани

Доказано е, че при възрастните хора е по-висок рискът от хипертония. Изследване, публикувано в списание Blood Pressure UK, е установило, че калият помага да се намали вредното влияние на солта, както и нивото на кръвното налягане. Бананите са плодовете, които са известни с високото си съдържание на калий, затова хората над 60 г. трябва да ги включат в менюто си.

Сподели във Facebook