Една от най-честите последици при травма на коляното е скъсаният менискус. Разкъсванията на менискуса могат да бъдат болезнени и инвалидизиращи, пише в социалната мрежа за здраве специалистът д-р Димитър Стаматов.  В действителност, менискалното разкъсване е едно от най-често срещаните хрущялни наранявания на коляното .

Симптомите на скъсан менискус включват:

  • Болка в коляното
  • Подуване
  • „Изпукване” при настъпването на увредата
  • Трудност при огъване и изправяне на крака
  • Тенденция да блокира увреденото коляно

Първоначално болката може да не е толкова силна. Може дори да продължите физическите си упражнения или спорт. Но след известен покой, когато се развие възпалението, болката се засилва значително до невъзможност за движение в увредената става.

Кликнете върху снимката, за да прочетете още за скъсан менискус - симптоми и лечение

За да се диагностицира увредата, трябва да ви прегледа специалист ортопед-травматолог. Той или тя ще иска да чуе подробности за това как се е получило нараняването. Рентгенографията може да е необходима за да се изключи фрактура и артроза на ставата. Може да се наложи ЯМР  което позволява по-подробна оценка на меките тъкани в колянната става. Ясно може да се види мястото на увредата и да се направи цялостна оценка на състоянито на хрущяла в коляното.

Всичко за скъсан менискус и неговото лечение, можете да прочетете в профила на д-р Стаматов в CredoWeb.

Сподели във Facebook