Здраве

16 Септември 2020

Животът днес

Авторитетното списание The Lancet Planetary Health публикува резултатите от мащабно изследване, проведено от 1991 до 2016 г. с участието на 300 000 жители на Англия и Уелс. Оказало се, че при любителите на велосипедите рискът от смърт вследствие на сърдечносъдови болести е по-нисък с 24%, а вследствие на рак с 16%. Онкологичните заболявания при тях се диагностицират с 11% по-рядко. Според други проучвания карането на велосипед е по-полезно дори от ходенето пеша. Експертите от Великобритания са стигнали до извода, че въртенето на педалите може още да подобри зрението и репродуктивните функции.

Тези резултати изглеждат малко преекспонирани, но специалисти твърдят, че са напълно достоверни. Подобни изследвания се правят непрекъснато и всички те показват, че карането на колело е изключително полезно за здравето, защото се натоварват едновременно мускулите на краката, ръцете, гърба и шията. Това засилва кръвоснабдяването на цялото тяло, включително на сърцето и белите дробове. Подобрява се подаването на кислород към всички органи, което определено помага за по-доброто им състояние.

Що се отнася до понижения риск от рак и неговите последици, резултатите от изследването също са достоверни. При това физическо натоварване се отделят ендорфини – хормоните на удоволствието. Доказано е, че позитивно настроените хора много по-рядко страдат от онкологични заболявания в сравнение с песимистите.

Установено е още, че ракът на простатата избягва мъжете, които карат велосипед.

Подобреното кръвоснабдяване на цялото тяло помага и на репродуктивните органи.

Сподели във Facebook