Здраве

7 Октомври 2018

Животът днес

Учени от университета в Нюкасъл, Великобритания, съобщиха, че при заболяване от диабет тип 2 клетките, които произвеждат инсулин, могат да получат необратими увреждания. Изследователите определиха и срок, след който клетките окончателно изгубват способността си към самовъзстановяване и диабетът преминава в хроничен стадий.

За да стигнат до тези резултати, специалистите провели експеримент с участието на 298 доброволци с диабет тип 2. Част от тях след поставянето на диагнозата преминали на нискокалорична диета и се придържали към този начин на хранене в продължение на три-пет месеца. Оказало се, че при 46% от хората, участващи в тази група, настъпила ремисия на заболяването. В групата, където доброволците не спазвали диета, този процент бил само 4.

Учените провели още един експеримент – този път с пациенти, които спазвали диета продължително време след поставянето на диагнозата. Така специалистите установили, че ограниченията в храненето и намаляването на теглото може да помогнат на хората да се излекуват. При диабетиците, които спазвали стриктно диетата и отслабнали, се възстановила функцията на бета-клетките, произвеждащи инсулин.

Експертите доказали още, че диетата и загубата на тегло имат лечебен ефект, само ако тези мерки се предприемат достатъчно бързо след поставянето на диагнозата. Пациентите, които изчакали 3,8 години, така и не могли да се справят с диабета.

Според авторите на изследването колкото по-дълго продължава заболяването, толкова по-малки са шансовете за ремисия и по-голяма вероятността диабетът да премине в хроничен стадий

Сподели във Facebook